TV4-loggan och en person hållandes i en smarttelefon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Kalla faktas granskning av SD:s anonyma konton förekommer medarbetare från Myndigheten för psykologiskt försvar vid två tillfällen. Då spelas tidigare intervjuer upp från bland annat Nyhetsmorgon och Malou efter tio. Foto: SVT/Kalla Fakta

Myndighetens krav om SD-granskningen avfärdas: ”En ickefråga”

Publicerad

Myndigheten för psykologiskt försvar vill att Granskningsnämnden beslutar om att TV4 ska radera innehåll i programmen om SD:s anonyma konton. Men det är en ”ickefråga”, enligt Anna Dingertz på Mediemyndigheten.

– Vi kan inte ålägga TV4 att ta bort innehåll, säger hon.

Det kommer kritik mot att Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, anmält Kalla faktas granskning om Sverigedemokraternas anonyma konton till Granskningsnämnden (GRN).

Tidningsutgivarna skriver i ett pressmeddelande på måndagen att anmälan är ”ytterst anmärkningsvärd” och att de tillsammans med andra medieorganisationer begärt ett möte med MPF:s generaldirektör Magnus Hjort.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Wolodarski: Bör avgå

Också Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski reagerar och tycker att Magnus Hjort bör avgå.

”Det finns ingen laglig grund för att kräva radering av innehåll i fria medier”, skriver han i en ledare på söndagen.

Mediemyndigheten: Inte möjligt

MPF tycker att intervjuer med deras företrädare har använts på ett sätt av Kalla fakta som vilseleder tittaren. De vill därför att GRN beslutar att TV4 ska publicera en rättelse och radera videoklippen från programmen som publicerats på TV4 Play.

Men radering av innehåll är inte något GRN har möjlighet att besluta om, enligt Anna Dingertz, biträdande enhetschef på avdelningen för tillsyn och granskning på Mediemyndigheten, där GRN ingår som ett fristående beslutsorgan.

– Nej det skulle jag inte påstå, utan om det blir en fällning är sanktionen att det beslutet ska offentliggöras på lämpligt sätt.

– Att man får tala om att Granskningsnämnden har fällt inslaget för att det stred mot kravet på saklighet.

MPF: Myndighetens uppdrag riskerar att missuppfattas

Anmälan behandlas och därefter ska GRN sammanträda och fatta ett beslut, säger Anna Dingertz.

– Det lär inte bli innan sommaren, säger hon.

SVT har sökt MPF:s generaldirektör Magnus Hjort som avböjt medverkan.

I en skriftlig kommentar skriver MPF att de inte har ”synpunkter kring vare sig programmet eller vad som uttrycks i den svenska debatten”.

”Det här handlar om att MPF anser att myndighetens uppdrag riskerar att missuppfattas, och därför vill MPF att det tydliggörs”, skriver de vidare.

kravet på saklighet

I TV4:s sändningstillstånd finns det ett krav på saklighet. Kravet gäller endast de sändningar som går via marknätet. Webbpubliceringar och TV4 Play omfattas således inte.

Så här skriver Mediemyndigheten om kravet på saklighet:

”Uppgifter som är av betydelse ska vara korrekta. Inslag får inte vara vilseledande, till exempel genom att betydelsefulla uppgifter utelämnas. Om programföretaget har gjort en rimlig kontroll före sändning och uppgifter senare visar sig vara felaktiga, så strider inte inslaget mot kravet på saklighet. En felaktig sakuppgift måste dock alltid rättas när det är befogat”.

Källa: Mediemyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet