Att gravida inte bör äta maten på julbordet är en sanning med modifikation, vilket också Livsmedelsverket upplyser om på sin hemsida.
– De råd vi ger till gravida är i linje med de råd som vi ger till alla människor. Men vissa riskgrupper bör vara lite extra försiktiga, säger Christina Lantz. (Se faktaruta nedan)
Listeriabakterier
Hon nämner särskilt listeriabakterier, som kan finnas bland annat i vacuumförpackad mat som lax, charkprodukter och skivat köttpålägg.
– Sådan mat har ofta lång hållbarhetstid. Listeriabakterien behöver lång tid för att öka i antal och den blir farlig när det finns många av den. Rådet är att äta den här maten högst en vecka efter förpackningsdagen, säger Christina Lantz.
– Mögel- och kittostar bör gravida inte äta, de kan innehålla mycket listeriabakterier redan från början, tillägger hon.
Temperaturen viktig
Genomgående när det gäller maten på julbordet – liksom i andra sammanhang – gäller att kall mat ska hållas kall och varm mat ska hållas varm.
– När mat ligger framme så länge att den får rumstemperatur börjar många bakterier trivas extra bra, säger Christina Lantz.
Hennes råd om man vill ha mat framme under en längre tid är att ta fram lite i taget.
Mer vegetarisk julmat
En annan vanlig uppfattning är att julbord inte erbjuder något för dem som inte äter kött.
– Det stämmer inte riktigt, för här har det skett en utveckling, även om det traditionellt mest har funnits kål och rödbetssallad. Det finns mycket mer goda vegetariska alternativ nu än för 20 år sedan, säger Christina Lantz.
– Många restauranger är medvetna om att det finns önskemål om vegetarisk mat, även om det kanske inte alltid är det som de satsar mest på. Men det går ju att fråga om det innan man bokar.
Hur är det då med hälsoaspekten på julmaten? Är den fet och onyttig? Ska vi undvika grädde och smör?
– Grädde och smör är inte farligt men liksom för all annan mat gäller det att inte överkonsumera. Att äta julmat någon gång per år gör varken till eller från för vår hälsa – det viktiga är hur vi äter resten av året, säger Christina Lantz.
Så farliga är listeriabakterier
Listeria är en bakterie som finns i miljön runt omkring oss. Om den hamnar i livsmedel kan den växa till skadliga mängder.
Friska vuxna personer klarar att äta höga halter av listeria utan att få några symtom. Däremot kan bakterien orsaka allvarlig sjukdom hos riskgrupper (personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre).
Symtomen varierar beroende på vem som drabbas. Personer med nedsatt immunförsvar och äldre kan drabbas av blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.
Även klassiska mag-tarmbesvär, som diarré och kräkningar förekommer.
Gravida kan få influensaliknande symtom. Infektionen kan spridas till fostret. I värsta fall leder smittan till missfall eller allvarligt sjukt barn.
Källa: Christina Lantz/Livsmedelsverket