• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Narkosmedel för djur godkänns för människor

Uppdaterad
Publicerad

Ett narkosläkemedel som normalt används på djur kommer att få användas på människor.

Det är en av åtgärderna som Läkemedelsverket har tagit för att råda bot på den brist på läkemedel inom intensivvården som sjukhus i Stockholmsregionen har larmat om.

Tillgången på läkemedel är generellt god i Sverige, meddelade Läkemedelsverket på en pressträff på fredagen, men de ser en risk för brist i vissa fall. Framför allt är det narkosläkemedlet propofol som vissa sjukhus har larmat om.

– Under veckan som gått så har vårt fokus legat på bristen på narkosläkemedel som har signalerats, i synnerhet i region Stockholm. Här har vi vidtagit en rad åtgärder, säger Maja Marklund från Läkemedelsverket.

Coronapandemin

”Samma kvalitetskrav”

Bland annat kommer Läkemedelsverket att tillåta att propofol skickas och omfördelas direkt mellan sjukhusen. De har också godkänt att ett veterinärt läkemedel nu får användas på människor, men understryker att det ställs samma krav på kvalitet.

– Veterinärer och läkare på Läkemedelsverket har tittat på det och vi har konstaterat att det är samma produkt. Det skiljer lite på några tillsatsämnen bara.

Skiljer det något vad gäller biverkningar?

– Nej, det gör det inte, säger Maja Marklund.

Läkemedelsverket har också gett dispans så att ett stort parti propofol med utländsk förpackning ska få användas i Sverige.

– Det är 14 000 förpackningar så det ska ge en rejäl skjuts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet