Lennart Karlsson, poliskommissarie och ordförande vid Svenska narkotikapolisföreningen ser det som verkningslöst att ge böter åt ”utsatta personer på samhällets botten med beroendeproblem” Foto: TT / SVT

Narkotikapolisen: Poänglöst att straffa missbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Den rådande narkotiskalagstiftningen bör ses över. Det menar Svenska narkotikapolisföreningen. Detta efter att SVT rapporterat om den nya narkotiskalagstiftningen i Norge, där de som missbrukar droger ska vårdas istället för att straffas.

– Att ge dem böter och en prick i straffregistret är kontraproduktivt, säger Lennart Karlsson, poliskommissarie och ordförande för Svenska narkotikapolisföreningen

– Utsatta personer på samhällets botten med beroendeproblem har ofta dålig ekonomi och ingen möjlighet att betala. Att ge dem böter är verkningslöst, säger Lennart Karlsson, ordförande i Svenska narkotikapolisföreningen som samlar över 2 500 medlemmar från olika delar av rättsväsendet. 

– Samma sak gäller unga som blivit påkomna med att ta droger. Att ge dem böter och en prick i straffregistret är kontraproduktivt, fortsätter han.

Blickar nyfiket mot Norge

I Sverige är det sedan 30 år tillbaka straffbart att använda droger. Den som åker fast får oftast böter, och en prick i straffregistret. Men det påföljdssystemet har inte fungerat som det var tänkt från början, menar Lennart Karlsson.

– Dessutom bör det satsas mer pengar på vårdinsatser för de som vill få hjälp med sitt beroende, säger han.

Sverige har en liknande drogproblematik som Norge, med hög narkotikadödlighet och en stor grupp människor som blivit stigmatiserade i samhället. I Norge görs nu hela narkotikapolitiken om efter portugisisk modell, där de som använder droger ska erbjudas vård och inte straff.

– Jag tycker att det ska bli intressant att se hur omgörningen faller ut i Norge och om det finns saker som även kan fungera i Sverige, säger Karlsson.

Tveksam till böter

Svenska narkotikapolisföreningen tycker dock inte att Sverige bör avskaffa bötesstraff helt och hållet för droganvändning.

– Samma medicin fungerar inte på alla grupper. Jag tror att böter kan vara en avskräckande faktor för personer som inte vill ha vård och som anser att de ska ha rätt att ta droger.

Hur ska gränsdragningen göras mellan vem som ska få böter och vem som anses ha en beroendeproblematik och därför slipper böter?

– Det är sådant jag tycker man borde titta närmare på, och att någon får i uppdrag att utreda ett nytt, mer differentierat påföljdssystem, säger Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.