två vårdasntällda män jämte en bild på en sjukhuskorridor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då skulle jag ta en fast anställning” Mikael, Jakob och Erik har alla jobbat som bemanningsanställda – hör deras tankar om arbetssituationen och om vad som är nyckeln för att ta en fast anställning. Foto: SVT, TT

Nationellt hyravtal oroar vården: Födande kvinnor tvingas resa längre till BB

Uppdaterad
Publicerad

Längre väntetider, ökad risk för komplikationer – och födande kvinnor som tvingas resa längre till BB. Det nya avtalet för inhyrd personal i vården börjar nu rullas ut i hela landet – och redan syns konsekvenserna, visar SVT:s enkät.

– Vi har inte fått in tillräckligt många hyrläkare, säger Anne Thelander, chef för barn- och ungdomsmedicin.

Ett nationellt avtal som ska stoppa konkurrensen om vårdens hyrpersonal har börjat träda i kraft.

Målet: samma timpris oavsett region.

Pressad vård 2024

Branschen har rasat och menar att regionerna agerar som en kartell. Hyrpersonal har gått ut i sociala medier och sagt att man ska ”strejka” genom att inte ta uppdrag i sommar.

Samtidigt står sommarplaneringen för dörren.

– Det är en ny spelplan nu, säger Claes Hjertqvist, chef på akuten i Växjö.

Avtalet ställer högre krav på utbildning men innebär att vissa får lägre timersättning. Först i april påbörjades den gemensamma ansökningsprocessen för sommarvikariat. På måndag kan svaren börja trilla in, men flera ser redan ett svalare intresse.

Stänger BB i sommar

I Örnsköldsvik agerar man redan nu och stänger förlossningen i juli. Barnkliniken stänger också i två veckor, på grund av läkarbrist.

Om de får in stafettläkare till det ens, säger Anne Thelander, verksamhetschef på Barn och ungdomsmedicin.

– Vi kan bara ha läkare i beredskap och mottagning öppen om vi får in hyrläkare.

Även Västerbotten kan stänga eller dra ner på verksamhet i sommar, beroende på hur mycket hyrpersonal som svarar ja till det nya avtalet.

– Det finns ju alltid en smärtgräns, men var den går är jag inte rätt person att svara på. Nu har vi tagit i hand på att vi, alla regioner, genomför det här avtalet solidariskt, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Elisabeth Karlsson.

Saknas läkare och sjuksköterskor

Clas Hjertqvist, verksamhetschef på akuten i Växjö, har en fjärdedel av sjuksköterskorna från hyrbemanning. Hans region, Kronoberg, införde nya hyravtalet den första mars.

– Jag är mer orolig över den här sommaren.

Förhoppningen är att de nya villkoren ska leda till att det blir mindre lockande att arbeta som hyrpersonal.

– Att få tillbaka fast personal, så att alla jobbar tillsammans på lika villkor, säger Elisabeth Karlsson.

SVT har frågat samtliga regioner om hyravtalet

Som grund för denna nyhetsartikel har SVT skickat ut en enkät till samtliga 21 regioner om hur det nya nationella hyravtalet för hyrpersonal påverkar verksamheten.

Alla utom region Jämtland Härjedalen har svarat.

Åtta vet redan nu att de kommer att få svårt med sommarrekryteringen. Bara Jönköping svara nej på frågan om det blir svårt att rekrytera inför sommaren.

Vi har även läst regionernas risk- och konsekvensanalyser av det nya hyravtalet, samt de som har gjort en sådan inför neddragning av hyrpersonal under hösten och våren.

De visade att patienterna kan komma att påverkas allvarligt om man inte får till vårdbemanningen.

Det nya hyravtalet för vårdpersonal

I början av 2024 kom ett nytt avtal för regionernas inhyrning av läkare och sjuksköterskor. Först att ansluta var Region Kalmar för läkare och Region Jönköping för sjuksköterskor.

En central poäng med det nya avtalet är att alla regioner ska kunna ställa likvärdiga krav när det gäller inhyrd personal. Ersättningen blir också likvärdig, men varierar beroende på om det är en större stad, mindre stad eller landsbygd som behöver hyrpersonal. Det ingår också en karenstid innan någon som varit anställd i en region kan hyras in i samma område.

Första april började regionerna söka hyrpersonal där det behövs inför sommaren, och de flesta regionerna har ännu inte sett hur det kommer att slå, men de som startat ser förhoppningsfullt på lägre kostnader för hyrpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet