Regeringen och SD tycker att lagstiftningen gällande tiggeri behöver ses över. Nu tillsätts en utredare som ska lämna förslag på ett landsomfattande tiggeriförbud.
– Detta är bra och alldeles nödvändigt, säger Linda Lindberg, gruppledare för SD, på en pressträff.
Hon framhåller att tiggeriförbud funnits i Sverige tidigare, det sista ska ha upphävts på 1980-talet.
– Tiggeri har därefter varit sällsynt i Sverige fram till början av 2010-talet då många EU-medborgare från andra länder kom till Sverige för att tigga, säger Lindberg.
– Det vi såg var inte längre enstaka behövande som bad om hjälp, utan vi såg ett mer systematiskt och utstuderat tillvägagångssätt för att nära kriminalitet.
Förbud på nationell nivå
Ett mindre antal kommuner har infört lokala tiggeriförbud, men regeringen anser att dessa kan vara svåra att få till.
Utredaren, före detta hovrättslagman Krister Thelin, ska ”oavsett ställningstagande i sak lämna författningsförslag som innebär att tiggeri förbjuds på nationell nivå”, skriver regeringen.
– Det är enligt oss inte rimligt att folk reser över halva Europa för att tigga utanför våra butiker, säger Linda Lindberg.
Regeringen vill att han redogör för hur förbudet ska utformas och avgränsas och hur det ska fungera ihop med krav om mänskliga rättigheter och internationella konventioner som Sverige förbundit sig till.
Skeptiska liberaler
Ett nationellt tiggeriförbud var ett av SD:s vallöften. Men utredningen har tagit tid att tillsätta. Om den verkligen kommer att mynna ut i att ett förbud införs är också oklart.
Tidöavtalet slår bara fast att ett tiggeriförbud ska utredas – inte införas. Och ett par L-ledamöter har tidigare deklarerat att de skulle rösta nej till ett förbud. En av dem, Anna Starbrink, meddelar i dag att hon står fast vid detta.
Redovisas 2025
Utredaren ska också bland annat analysera om möjligheterna att begränsa tiggeri bör utökas och lämna förslag på andra åtgärder som kan motverka förekomsten av tiggeri i Sverige.
Uppdraget ska redovisas senast den 26 juni 2025.
Hur utbrett är tiggeriet?
Tidigare har antalet utsatta EU-medborgare, varav många tigger, beräknats till mellan 4 000-5 000. Hur många som befinner sig här i dag för att tigga går inte att säga, enligt länsstyrelsen i Stockholm, som hade uppdraget som nationell samordnare.
– Alla känner nog att det inte är lika många som sitter på gator och trottoarer i dag, säger Jonas Melinder vid länsstyrelsen i Stockholm.