Thomas Jordan, docent i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, forskar på konflikthantering. Här svarar han på frågor om konflikter på jobbet. Foto: TT/Privat

Nio frågor och svar om konflikter på jobbet

Publicerad

Många människor tillbringar majoriteten av sin vakna tid på arbetsplatsen, tillsammans med sina kollegor. Ibland uppstår friktion och problem. SVT Nyheter ringde upp konfliktlösnings-experten Thomas Jordan och ställde några frågor om vad man kan göra när det blir bråkigt – eller någon blir mobbad – på jobbet. 

Vilka är de vanligaste konflikterna som uppstår på en arbetsplats? 

Det är svårt att säga vad som är vanligast. Men de konflikter som människor upplever som jobbigast är nog sådana som handlar om beteenden – att man är frustrerad över någon annans bemötande eller att någon har kritiska åsikter om hur andra sköter sitt arbete. Vanliga konflikter är också sådana som handlar om meningsskiljaktigheter kring frågor som rör organisation och scheman, men de brukar sällan bli lika personliga.

Morgans mission – vuxenmobbning

Vad beror det på att det blir konflikter? 

Det dyker upp konflikter överallt där människor har mycket med varandra att göra. Det kan handla om familjen, en livlig bostadsrättsförening eller arbetslivet. Det har med att göra att man utsätts mycket för varandra, man är beroende av hur andra gör och beter sig, man ingår i samma system. Men det man kan se är att på en arbetsplats där det finns mycket tydlighet och ordning, mål och ramar och tydliga förväntningar så är potentialen mindre för att det ska uppstå konflikter.

LÄS MER: Norska modellen mot mobbning: Ingen får vara anonym

Vad kan man som arbetsgivare göra för att undgå att konflikter blir stora bråk? 

Det viktigaste är att man tar upp och pratar om hur saker och ting fungerar. Hur var det egentligen förra veckan, vad har vi framför oss den här veckan? Om man jobbar på en arbetsplats där man har mycket att göra med varandra är det viktigt att det finns tillfällen att prata om hur det funkar. 

För att förebygga konflikter är också viktigt att se till att det finns en tydlighet i uppdraget, hur ser ramarna och spelreglerna ut? Vad har vi för ansvarsfördelning? Se till att det finns forum att prata om saker så att man därmed tidigt kan ta upp frågor som skaver. 

Och vad kan man som kollegor göra för att undvika smärtsamma konflikter? 

En bra sak, som inte är så svårt att göra, är att när man träffas – vare sig det är ett morgonmöte eller veckomöte – så tar man för vana att göra en kort incheckning med varandra. Var och en får säga något kort om hur man har det just nu. Det kan både vara saker som har med jobbet att göra och sådant som ligger utanför. Men det är alltid bra att ha lite koll på hur människor har det, att ha ett odramatiskt tillfälle att ge varandra feedback. Har man ett sånt litet instrument är det lättare att ta upp och lösa saker tidigt.

LÄS MER: Vuxna som mobbas blir utan stöd: ”Ett hål i lagstiftningen”

Vad kan jag göra för att mobbning inte ska förekomma på mitt jobb? 

Det beror helt på omständigheterna. Men en sak man kan göra är att vara uppmärksam och inte falla in i en jargong eller själv utsätta någon, det är ju självklara saker. Det kan också handla om att kontakta skyddsombud eller chef om man märker att något håller på att glida iväg och medverka till ett välfungerande systematiskt arbetsmiljöarbete. Man kanske inte har mandat att styra och ställa, men man kan alltid ta upp frågan och argumentera för att man tycker att det är viktigt.  

Om jag upptäcker att någon blir utsatt för mobbning eller kränkande behandling, vad kan jag göra som kollega? 

En god idé är så klart att närma sig personen. Man kan säga ungefär ”jag såg att det här hände, hur blev det för dig? Hur vill du gå vidare med detta?” Fråga och hör hur vederbörande upplevde det, signalera själv att du tyckte att det verkade obehagligt. Du kan också ta upp frågan med ett skyddsombud och din chef, men det beror ju på om man har tillit sin chef. 

Men om jag agerar, finns inte risken att jag själv blir indragen? 

Jo det gör det naturligtvis. Det här beror ju på arbetsplatsen och vad det är för krafter bakom den uppkomna situationen. Men det beror också på hur utsatt eller stark man själv är. Det är svårt att ge generella råd, man måste använda sitt eget omdöme. Självklart finns det arbetsplatser där man kan råka illa ut om man ingriper. Man kanske behöver undersöka om det finns alternativ ifall det skulle bli riktigt illa – är jag tillräckligt initiativstark för att ta mig därifrån om det behövs? Man mår ju inte heller bra om man ser något orättfärdigt hända men tiger av rädsla att råka illa ut.

LISTA: Så vet du om konflikten på jobbet är mobbning

Jag försöker lösa en konflikt med min kollega men personen vägrar lyssna, vad kan jag göra? 

Det beror helt på er relation. Om kollegan är beroende av en god relation till dig kanske personen också är intresserad av att lösa konflikten, men det kan också vara så att du är beroende av kollegan för att utföra ditt arbete men den personen kanske inte alls påverkas av vad du gör och kan strunta i vad du tycker utan konsekvenser. 

Man kan alltid ställa sig frågan – påverkar den här friktionen eller konflikten verksamheten? Om den gör det är det en fråga som angår er chef. Har du då en kollega som vägrar lösa något som står i vägen för verksamheten så borde det gå att prata om. 

Hur hanterar jag en konflikt med min chef? 

Det är alltid klokt att inte stirra sig blind på det som kanske känns frustrerande och problematiskt och istället hålla ett öga på att försöka odla en professionell relation till varandra. Det är bra om man kan försöka anstränga sig att ha ett respektfullt tonläge även om man är upprörd, försöka lyssna på vad chefen har att säga. Man kan försöka spegla det – ”har jag förstått dig rätt?” Eller ”jag skulle gärna vilja ge min bild av det hela”, så att man inte hamnar i en dragkamp eller slagväxling utan försöker få med sig chefen i att kunna resonera i vad det handlar om.

Hit kan du vända dig om du är utsatt för mobbning eller kränkande särbehandling

Arbetsmiljöverket – Denna myndighet har i uppdrag av regeringen och riksdagen att se till att lagar och riktlinjer om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. På deras hemsida finns information om vilka lagar och föreskrifter som gäller, här finns statistik och annan information som kan vara till hjälp för den intresserade. 

På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa mer om psykisk ohälsa, stress, hot och våld.

Din vårdcentral – Det kan vara en god idé att kontakta din vårdcentral för att få vidare hjälp om du känner dig sjuk på grund av arbetsrelaterad ohälsa. Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 om du inte vet vilken mottagning eller vårdcentral som du har valt eller som finns närmast dig.

Arbets- och miljömedicinsk klinik - Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 och fråga om närmaste arbetsmiljö och medicinsk klinik. Dessa kliniker tar emot patienter med sjukdomar som misstänks bero på arbetsmiljön eller den omgivande miljön.

Företagshälsovården – Många arbetsgivare anlitar företag inom företagshälsovården för att komplettera arbetsplatsens arbetsmiljöarbete. Se vilket företag som din arbetsgivare har avtal med. 

Föreningen Stopp – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att uppmärksamma mobbning och kränkande särbehandling. Där finns hjälp och stöd att söka om en känner sig utsatt på sin arbetsplats. Läs mer om Föreningen Stopp här.

OMM – Organisationen Mot Mobbning – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att förbättra rutiner vid situationer där mobbning uppstått och rehabiliteringen för den som utsatts. Läs mer om OMM här.

Steg för steg – en organisation som verkar för nolltolerans mot kränkande behandling, oavsett var, på vilket sätt det sker. Organisationen välkomnar alla åldersgrupper. Läs mer om Steg för steg här.

Källa: Morgans mission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morgans mission – vuxenmobbning

Mer i ämnet