Nobelpriset i fysiologi eller medicin är ett av fem nobelpris. Det anses vara ett av de mest prestigefyllda prisen och pristagaren utses av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet.
Men de senaste dagarna har skarp kritik riktats mot Karolinska institutets hantering av skandalkirugen Paolo Macchiarini. Det internationellt topprankade forskningsinstitutets styrelseordförande Lars Leijonborg har avgått och Harriet Wallberg, som var rektor vid Karolinska institutet när Paolo Macchiarni anställdes som gästprofessor, fick på måndagen lämna sin tjänst som universitetskansler.
Nobelförsamlingen ombad på tisdagen Harriet Wallberg att även lämna sitt uppdrag som ledamot i Nobelförsamlingen. Även Anders Hamsten, också tidigare rektor vid KI, sparkades.
Nobelpriset borde göra uppehåll
I kvällens Aktuellt medverkade Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten och Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i forskningsetikkommittén. Enligt Bo Risberg borde utdelningen av Nobelpriset i fysiologi eller medicin göra ett uppehåll, för att markera allvaret i situationen.
– Det vore ett värdigt och vackert sätt att be om ursäkt till patienterna och till forskarsamhället. Att fortsätta med ”business as usual” vore det värsta man kunde göra i det här läget, det skulle uppfattas som oerhört känslokallt, sa Bo Risberg.
Anseendet skadat
Nobelstiftelsen har ett övergripande ansvar för Nobelpriset. Lars Heikensten håller med om att Nobelprisets anseende har skadats av Macchiariniskandalen.
– Det finns en koppling mellan Nobelpriset i fysiologi eller medicin och Karolinska institutet. Bara genom att namnen figurerar tillsammans skadas anseendet.
Men Lars Heikensten tror att det bara är på kort sikt. Han tycker att man i onödan alltför mycket kopplar samman Nobelpriset med Macchiarniaffären. Det är inte arbetet med Nobelpriset som har brustit.
– Genom Nobelprisets 150-åriga historia har man lyckats hantera olika typer av kriser, och det kommer man göra även nu. Jag vill inte bagatellisera det som har hänt, men jag tror att effekterna på Nobelpriset är av kortsiktig karaktär, sa Lars Heikensten i Aktuellt.
Skydda Nobelpriset
Lars Heikensten har haft en nära dialog med Nobelförsamlingen under den senaste tiden. Men han har inte uppmanat Nobelförsamlingen att be ledamöter att lämna sina uppdrag.
– Men jag har varit väldigt tydligt med att det här måste hanteras på ett bra sätt och att Nobelförsamlingen så långt som det är möjligt skyddar priset.
Nobelpriset i fysiologi eller medicin
Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet består av 50 utvalda ledamöter som är professorer vid institutet.
Nobelstiftelsens uppdrag är att förvalta ”det världsliga och andliga arvet” efter Alfred Nobel. Stiftelsen bildades år 1900, enligt instruktioner i Alfred Nobels testamente, och samordnar alla aktiviteter kring Nobelpriset.
Nobelpriset i fysiologi eller medicin är ett av fem nobelpris som delas ut i enlighet med Alfred Nobels testamente. Det ska delas ut till den som ”har gjort den viktigaste upptäckt inom fysiologiens eller medicinens domän”. Priset har delats ut sedan 1901 och pristagaren presenteras vanligtvis i oktober, innan det delas ut av kungen i Stockholms konserthus den 10 december.