Norrsken runt om i Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tittarnas bilder på norrskenet runt om i landet. Foto: Madeleine Björfäll

Norrsken över flera delar av södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Norrsken har synts över Stockholm och flera delar av södra Sverige under natten mot tisdag. Himlavalvet har även bjudit på show av meteorregnet Perseiderna.

Ökad solaktivitet och magnetiska stormar ligger bakom att ljusfenomenet nådde lägre breddgrader under tisdagsnattens mörkaste timmar. Färgstarka norrsken blossade upp överallt från Kristianstad nere i Skåne till Kiruna i norr.

Norrsken över Ursvik, Sundbyberg. Foto: SVT

Samtidigt har det årliga meteorregnet – eller ”stjärnfallet” i folkmun – Perseiderna pågått sedan den 11 augusti fram till och med i natt.

– Det är väldigt kul att uppleva, det är inte alltid det händer något så spektakulärt på himlen, säger astronomen Per Linde.

Se mer om Perseiderna i klippet nedan.

Stjärnfall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör astronomen Peter Linde om var man kan se stjärnfallet och hur man kan förbereda sig på bästa sätt. Foto: CHRISTIAN BRUNA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.