Den nya varianten av datummärkning, ”ofta bra efter” kommer att sättas på cirka 340 miljoner förpackningar, med start nu i mitten på augusti.
– Det är ett sätt att hjälpa folk att förstå att de själva kan avgöra om maten är ätbar eller inte genom att lukta, smaka och titta. Målsättningen är att få folk att tänka efter lite kring det. Det här är en bra åtgärd för att påverka klimatet och minska svinnet, säger Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla.
Lukta, smaka och titta
Tips om att lukta, smaka och titta på produkten för att avgöra om den går att äta eller dricka kommer att finnas på baksidan av de olika paketen.
– Vi kommer att införa märkningen på i princip hela vårt sortiment, men det viktigaste är färskvarorna för det är ju de som man i första hand är orolig över att de ska härskna, säger Freudenthal.
Livsmedelsverket uppmanar alla att alltid lukta och smaka på mejeriprodukter innan de slängs. Precis som ”bäst före”-termen signalerar så är det ingen fara att konsumera om produkterna smakar bra, även om datumet har passerats. Tumregeln är att ju kallare maten förvaras desto längre håller den.
Fakta: Hållbarhet på mejeriprodukter och ägg
Mejeriprodukter, som mjölk, fil, yoghurt, grädde, crème fraiche och bordsmargarin ska förvaras i kylskåp. Hur länge de håller beror på temperaturen – ju kallare de förvaras desto längre håller de. Mjölk som stått i kylen håller därför ofta betydligt längre än till bäst före-dag, medan mjölk som stått framme i rumstemperatur i flera timmar kan bli dålig före bäst före-dag. Lämna därför inte mjölken framme utan ställ tillbaka den i kylen så fort du har ätit klart. Och lukta och smaka alltid på mjölk och andra mejeriprodukter innan du slänger dem – smakar de bra är det ingen fara att äta även om datumet har passerats.
Ägg kan förvaras i rumstemperatur, och det bäst före-datum som anges på förpackningen är satt utifrån det. Om man däremot förvarar ägg i kylskåp håller de flera veckor efter bäst före-datum.
En bra temperatur i kylskåpet är +4-5 grader, medan -18 grader är lagom i frysen.
Källa: Livsmedelsverket