Varje år slängs hundratusentals ton mat i Sverige och matsvinnet sker i hela livsmedelskedjan, från tillverkningen via grossister, butiker och restauranger till privatpersoners kök.
– Det handlar om lika mycket utsläpp som från 200.000 fossilbilar på ett år. Det är mat som bara slängs, samtidigt som vi vet att det finns människor i vårt land som behöver maten mycket bättre och att vi kan göra mycket bättre saker av den än att slänga, säger Fridolin.
Fransk inspiration
MP vill nu lagstifta om ett förbud för större livsmedelsaktörer att slänga ätbar mat. Inspirationen kommer från Frankrike, där större matbutiker måste samarbeta med exempelvis organisationer som ger maten vidare till behövande. De franska butiker som bryter mot lagen måste betala böter.
Dessutom vill partiet att det ska bli obligatoriskt för kommuner att samla in matavfall. I dag sker det i drygt två tredjedelar av kommunerna. Det matavfall som samlas in kan sedan omvandlas till biogas, som till exempel kan användas som drivmedel. En annan effekt är att hushållen blir mer medvetna om hur mycket mat som slängs om matavfallet sorteras ut.
Klimatsmart mat
Ett tredje förslag från Miljöpartiet är att offentlig sektor ska sträva efter att bara servera klimatsmart mat. Det kan handla om att skolor, äldreboenden och sjukhus alltid ska ha vegetariskt alternativ på menyn, införa en vegetarisk dag i veckan i skolor eller köpa lokalt producerad mat.
– Ingen skola ska kunna servera mat som vore olaglig att producera i Sverige, säger Fridolin.
MP:s förslag för mindre matsvinn
Lagstifta om ett förbud för större aktörer som regelbundet hanterar stora mängder livsmedel att slänga mat som är ätbar.
Gör det obligatoriskt för kommuner att samla in matavfall.
Arbeta för att klimatsmart mat ska vara normen i offentlig sektor.
Källa: MP