1. Bäst före datum
Varje dag slängs det mängder med mat och dryck i onödan på grund av förpackningarnas bäst-före datum. Det är värt att komma ihåg att det finns en skillnad mellan bäst-före och sista förbrukningsdag. Är du osäker på en viss produkt, lukta och smaka.
2. Planera dina inköp
Spara tid, pengar och resurser genom att planera dina inköp. Det bästa sättet att börja är att titta i kylskåpet och skafferiet vad som redan finns.
– Det kan verka tråkigt att göra en inventering av mat och dryck i hemmet. Men om man spontanköper eller lägger på flera varor som man egentligen inte behöver kan det bli mer matsvinn, säger Thorslund.
3. Tänk på vad du serverar
Anpassa din tillagning efter hur mycket varje person äter.
– Många vill säkert att deras barn ska äta grönsaker. Men servera bara små smakportioner, utan tvång och se till att inte laga och förbereda för mycket av det, om du redan vet att de inte kommer att äta upp allt, säger matsvinnsexperten.
4. Odla
Att odla exempelvis örter, paprika, potatis eller tomat i en balkonglåda eller kruka i hemmet är enkelt och kul. På detta sätt kan du också äta goda, nyttiga egenodlade grödor och spara pengar.
– Då får man också en bättre förståelse och respekt för vad det innebär att odla mat och hur lång tid det kan ta, säger Thorslund.
5. Förvara
Vänta inte med att stoppa in varor i kyl och frys efter att de har inhandlats. Det minimerar risken för att maten blir dålig och behöver slängas. I ett kylskåp bör temperaturen helst inte överstiga fem grader och aldrig åtta grader. Kött och mejerivaror förvaras där det är som kallast och grönsaker där det är varmare.