Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rapportförfattaren Åsa Mitchell berättar hur högerextrema sprider åsikter till barn via gaming i klippet. Foto: SVT

Ny kartläggning: Högerextrema använder gamingmiljön för att sprida åsikter

Uppdaterad
Publicerad

En kartläggning som Expo har gjort visar att högerextremister ofta använder sig av gamingmiljön för att sprida sina åsikter och i längden få andra att radikaliseras.

– Det är väldigt mycket barn som rör sig i den här miljön, samtidigt ser vi att många barn och unga utsätts för högerextrema budskap, säger Åsa Mitchell, huvudförfattare till rapporten, i SVT:s Morgonstudion.

80 procent av europeiska barn mellan 11-14 år spelar dataspel. Av de mellan 10-17 år om spelar har 15 procent stött på vit makt-budskap, medan de över 18 år har mött 20 procent.

Det finns även statistik som visar att i vissa spel så är andelen av barn mellan 10 – 12 år som stött på vit-makt extremism uppe på 30 procent.

Unga barn i Tyskland radikaliserades

Den genomsnittliga speltiden för barn är 13 timmar i veckan. Åsa Mitchell berättar att barnen kan stöta på den högerextrema retoriken direkt i spelen via chattar, eller via populära spelangränsande forum som till exempel chattservicetjänsten Discord eller livestreamingplattformen Twitch.

I två fall i Tyskland blev väldigt unga barn indragna i den högerextrema miljön i gamingvärlden och rekryterades för att begå våldsdåd.

– Det handlar om mycket propaganda. Man drar på typiska myter om etniciteter eller kvinnor, för att ge dem en skev världsbild, säger Åsa Mitchell.

Tipset till vuxna: läs på

Åsa Mitchell säger att ett bra steg att ta som vuxen är att läsa på och sätta sig in i spelvärlden.

– Och fråga dina barn eller barn i din närhet. Försök att sätta dig in i vad de möter.

Förtydligande: Åsa Mitchell säger felaktigt i klippet att 80 procent av barn mellan 6-10 år spelar datorspel. Det rör sig i själva verket om 71 procent. Hon säger även att 20 procent av 6-10-åringar kan identifiera att de stött på vit makt-retorik, men det gäller personer över 18 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.