Skyddskläder och hjälmar på rad i Barsebäcks karnkraftverk efter stängningen. Till höger en kontainer med radioaktivt driftavfall på väg till slutförvaring. Arkivbilder. Foto: Anders Ahlgren/Fredrik Sandberg/TT

Ny rapport: Sverige oförberett inför framtida kärnvapenattack

Uppdaterad
Publicerad

I takt med avvecklingen av kärnkraften i Sverige söker sig nu allt färre till branschen. Det kan på sikt innebära att det saknas kompetent personal om Sverige drabbas av till exempel ett kärnvapenangrepp i framtiden. Det konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten i en ny rapport som Sveriges Radio Ekot tagit del av.

Flera av dagens strålningsexperter väntas gå i pension inom några år. Det här samtidigt som allt färre söker sig till branschen. Det riskerar nu bli ett säkerhetsproblem för Sverige, konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten.

”Kan vara ett terrordåd”

För även om kärnkraften avvecklas så kan landet fortfarande drabbas av strålningsrelaterade olyckor eller attentat.

– Det kan vara en kärnkraftolycka, det kan vara ett terrordåd som inbegriper en smutsig bomb, det kan vara en transport av radioaktiva ämnen som går fel, säger Anneli Hällgren, avdelningschef på Strålsäkerhetsmyndigheten till Sveriges Radio Ekot.

Föreslår utökat anslag

Strålsäkerhetsmyndigheten föreslår nu att regeringen ska utöka anslaget för att locka fler människor till branschen.

– Den här kompetensen efterfrågas inte i vardagen, men om vi skulle få en strålningsrelaterad olycka i Sverige eller en kärnkraftsolycka i världen så behöver vi ha kompetent personal som kan hantera det, säger Anneli Hällgren till Sveriges Radio Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.