Socialministern, Lena Hallengren (S), skriver i ett mejl till SVT Nyheter att förseningen av prisjämförelsesajten beror på att ”övergångsregeringen inte kunde fatta nödvändiga beslut”.

Ny sajt ska jämföra tandvårdspriser – projektet försenat ett halvår

Uppdaterad
Publicerad

Vad kostar ett tandläkarbesök på olika mottagningar runt om i Sverige? En ny hemsida ska göra det möjligt för patienter att ta reda på just detta – och kunna jämföra priser inom tandvården. Sajten är ett initiativ från regeringen och skulle ha lanserats redan under våren 2019. Men den har inte släppts än, då projektet drabbats av stora förseningar.

Det var i slutet av 2016 som regeringen gav Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, i uppdrag av att etablera en prisjämförelsesajt för tandvård. 

På en tandläkarmottagning i Stockholm träffar SVT Nyheter patienten Marianne Lingserius. Hon tycker att en prisjämförelsesajt låter som en bra idé.

– Absolut, alla orkar inte eller hinner inte sitta och jämföra. Man måste ju engagera sig lite, ringa runt och så vidare. Det skulle underlätta helt klart.

Tandläkaren Nourali Karajev instämmer: 

– Vissa behandlingar är väldigt dyra. Därför är det viktigt att, som Marianne säger, jämföra och undersöka innan man ger sig in på en behandling och kanske blir chockad av priset.

Tandläkaren Nourali Karajev tycker det är bra att man som patient kan jämföra priser hos olika mottagningar innan man bokar in något. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Lanseras först i december 

Men sajten, som enligt Regeringskansliet skulle ha lanserats under våren 2019, har inte dykt upp än. Maria Bjurö, kommunikationschef på Tandvårds- och läkemedelsverket, kommenterar: 

– TLV redovisade till regeringen i juni 2018 förutsättningar för förordningsändringar, som behövdes för att dataöverföring skulle kunna ske från Försäkringskassan till TLV. Under perioden med en övergångsregering så fattades inte de nödvändiga besluten, vilket fördröjde hela tidsplanen, säger Maria Bjurö. 

Maria Bjurö, kommunikationschef på Tandvårds- och läkemedelsverket. Foto: Pressbild

Det nya lanseringsdatumet är satt till 15 december, uppger Maria Bjurö.  

– Vi jobbar mot det nya datumet och arbetet följer plan. 

Hur har ert arbete påverkats av förseningen? 

– Det har inte påverkat oss i någon större utsträckning. Vi har lagt om i vår tidsplan för lanseringen, säger Maria Bjurö.

Socialministern: ”Agerade när vi hade möjlighet” 

Uppdraget om prisjämförelsesajten togs fram av den tidigare socialministern, Annika Strandhäll (S), nu socialförsäkringsminister. Den nuvarande socialministern, Lena Hallengren (S) väljer att svara till SVT Nyheter i en skriftlig kommentar. Även hon uppger att den försenade lanseringen beror på den långdragna regeringsbildningen.

”Övergångsregeringen kunde inte fatta nödvändiga beslut. När vi hade möjlighet agerade vi. Det är angeläget för regeringen att ge konsumenter bra beslutsunderlag inför sina tandvårdsbesök och förbättra konkurrensen inom branschen. Jag räknar med att TLV – som har uppdraget – levererar i tid.”

En miljon för lanseringsplan 

Cirka 2 000 vårdgivare i hela landet har registrerats på den nya sajten, uppger TLV, som även fått en miljon kronor av regeringen för att ta fram en kommunikationsstrategi och en plan inför lanseringen. 

FAKTA: Obligatorisk för alla som bedriver tandvård i Sverige

TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, fick 2016 i uppdrag av regeringen att ta fram en digital prisjämförelsesajt för tandvård. Sajten kommer att heta tandpriskollen.se och ska enligt regeringen ”öka möjligheten för allmänheten att få en bild av prisnivåerna inom tandvården och underlätta jämförelser mellan olika vårdgivare.”

• TLV har tagit fram tjänsten i samråd med fyra andra aktörer: Försäkringskassan, Folktandvården, Privattandläkarna och Sveriges kommuner och landsting.

• Tjänsten ska vara obligatorisk för alla som bedriver tandvård i Sverige. Cirka 2 000 vårdgivare i hela landet har registrerats.

• Enligt regeringen ska tjänsten vara ”objektiv, konkurrensneutral, icke-diskriminerande och fri från kommersiella intressen.”

• På sikt bedöms tjänsten kunna bidra till en förbättrad konkurrens på tandvårdsmarknaden.

• Lanseringen var tidigare satt till våren 2019, men har nu förskjutits till december 2019.

Källor: TLV, Regeringskanliet.

Därför gjorde vi undersökningen

Sedan tidigare vet vi att personer med högre inkomster utnyttjar tandvårdsbidraget i större utsträckning än de med lägre inkomster, det vill säga att den sistnämnda gruppen mer sällan går till tandläkaren. Men vad vi ville granska var om man kan se någon skillnad på de åtgärder man väljer beroende på vilken ekonomi man har.

Vi valde då att titta på vad personerna gör efter att man tvingats dra ut en eller flera tänder. Vi kan nu visa att det finns skillnader – både i hur stor utsträckning man fyller igen luckan som bildats och i vilken metod man väljer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.