Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Tina Sundelin slår hål i tre myter om att snooza. Foto: SVT/Storyblocks

Ny studie: Att snooza påverkar inte sömnen negativt

Uppdaterad
Publicerad

Att snooza har länge påståtts påverka sömnen och hjärnan negativt. Nu visar en ny studie att det snarare är tvärtom.

– Om något såg vi snarare en del positiva utfall, såsom en minskad sannolikhet att behöva vakna ur djupsömn, säger Tina Sundelin, forskare vid Stockholms universitet.

Forskare från Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet har undersökt hur vanligt det är att snooza och vilka effekter snoozning har på sömn, sömnighet, humör och mental förmåga.

Och resultatet, som nu har presenterats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Sleep Research, slår hål på en del myter.

– Sammantaget visar studien att en halvtimmes snoozning inte har några negativa effekter på nattsömn eller sömntröghet, säger Tina Sundelin, som är huvudansvarig för studien, i en kommentar.

Mätningarna i studien, som är uppdelad i två delar, gjordes på totalt 31 personer. Ytterligare 1732 personer har svarat på frågor om sina sömnvanor.

Hör Tina Sundelin berätta mer i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.