Ny teknik ska berätta mer om dödligt våld

Publicerad

Rättsmedicinalverkets nya röntgen gör det möjligt att snabbare se tecken på brott bakom onaturliga dödsfall. Tekniken kan upptäcka kulbanor och skador på kroppar som utsatts för yttre våld redan innan kroppen obducerats. 

Varje år hanterar Rättsmedicinalverket i Stockholm 1 400 av landets 5 500 dödsfallsutredningar. De är först ut av landets sex enheter att få en CT-skanner, en så kallad datortomograf, som beräknas vara i full drift våren 2022. Prislappen landade på 10 miljoner kronor.

Med skannern kan man göra en virtuell obduktion i dödsfallsutredningar. Tekniken ger en överblicksbild i 3D över skelett, organ och mjukvävnad. På det sättet kan man upptäcka skador redan innan obduktionen. Något som kan göra det möjligt för polisen att inleda brottsutredningar snabbare.

– En gång hade vi en kropp som skulle obduceras efter helgen, men eftersom vi skannade den på fredagen och snabbt fattade misstankar om mord kunde polisen arbeta därefter under helgen, säger Tobias Gelius, rättsläkare vid Rättsmedicinalverket i Stockholm och metodansvarig för datortomografin.

Lättare att hitta kulor

Skanningen ersätter inte obduktion, utan fungerar som komplement. Genom den man kan upptäcka skador eller luftansamlingar som är svåra att upptäcka vid obduktion. Metoden kan också lokalisera kulor i skottskadade kroppar.

När en kula penetrerar en kropp kan den färdas runt i kroppen, för att till slut borra sig fast i vävnad. Där är det inte enkelt att hitta dem, men det är däremot metall i en skanning.

– Polisens tekniker är ofta väldigt intresserade av att hitta projektilerna, för de har kanske ett vapen som de vill knyta dem till, säger Tobias Gelius.

En av 50 har skannats

Tekniken finns sedan tidigare, men begränsat. Rättsmedicinalverket har fått hyra in sig på sjukhus, men utanför röntgenavdelningarnas öppettider, något som ofta inneburit att bilderna och ett utlåtande från läkare kommer först efter obduktionen har gjorts.

Tobias Gelius uppskattar att de har kunnat skanna 20-30 kroppar om året. Det motsvarar två procent av antalet dödsfallsutredningar Stockholmsenheten gör varje år.

“Stora möjligheter”

När tekniken nu finns hos Rättsmedicinalverket i Stockholm kommer alla kroppar att kunna skannas och bilderna kan komma att vara till stor hjälp i en rättegång, menar kammaråklagare Carl Mellberg:

– I rätten ska jag som åklagare ofta presentera ett rätt invecklat material för personer som likt mig själv inte är medicinskt skolade, där ser jag stora möjligheter att kunna nyttja den här tekniken.

Så kan rättsväsendet arbeta snabbare

Rättsmedicinalverket undersöker alla misstänkta onaturliga dödsfall. Det kan handla om kroppar som varit utsatta för olyckor, missbruksrelaterade dödsfall, självmord och mord.

När en kropp kommer in till Rättsmedicinalverket kan den ligga i en plomberad säck. Den får inte öppnas utan att polisens tekniker är på plats. I regel sker en obduktion först några dagar efter att kroppen inkommit till Rättsmedicinalverket. Men när en kropp ska skannas i en datortomograf behöver den inte lyftas ur säcken, och därför kan rättsläkare få en överblick av skador innan obduktionen.

Datortomografen tar fram precisionsanalyser. Hela kroppen strålas från alla håll i en spiral och skapar tiotusentals kuber som kan sättas ihop till en matematiskt uträknad 3D-modell

Tekniken är inte ny. Det är detsamma som en skiktröntgen, som uppfanns i början av 1970-talet. I slutet av 1900-talet började man röntga kroppar i brottsutredningar i Schweiz, och är idag standard i flera europeiska länder så som Tyskland, Norge och Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.