Bristande information om nya bröst efter cancer: ”Dröjde flera år”

Uppdaterad
Publicerad

Var man bor i landet kan avgöra om du som kvinna erbjuds bröstrekonstruktion i samband med vård för bröstcancer. Det visar en ny rapport från Bröstcancerförbundet som släpps i dag.

– Jag fick aldrig någon information om vilka valmöjligheter jag hade efter att jag hade förlorat ett bröst, säger författaren och journalisten Annelie Babitz, som själv har haft bröstcancer, i SVT:s Morgonstudion.

Att drabbas av bröstcancer är omvälvande, men chanserna att överleva är förhållandevis goda. Dock lämnar en canceroperation djupa ärr och en av fem kvinnor mister hela bröstet i samband med bröstcancer.

Det finns olika metoder att återskapa ett bröst. Ett sätt är att göra det i samband med själva canceroperationen, så kallad direktrekonstruktion.

Men långt ifrån alla patienter säger sig ha blivit informerade om direktrekonstruktion innan operation, trots att patientlagen säger att så måste göras. En undersökning bland Bröstcancerförbundets medlemmar visar på stora skillnader mellan regioner i hur vården informerar. När författaren och journalisten Annelie Babitz drabbades av bröstcancer och tvingades operera bort ena bröstet fick hon ingen information om en rekonstruktion.

– Efter två år tog jag kontakt med min onkolog och sa att jag ville ha en rekonstruktion. Då följde en jättelång process av tjat för att få det. Det dröjde flera år innan jag fick det. De frågade mig om det verkligen var nödvändigt, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

”Uppfattas oetiskt”

I praktiken betyder det att patientens hemort kan avgöra om hon erbjuds bröstrekonstruktion direkt eller om hon istället tvingas vänta – ibland i flera år – på ett nytt bröst.

– Det kändes som att de ifrågasatte om mina bröst verkligen hade betytt så mycket för min könsidentitet och sexualitet, säger Annelie Babitz.

– Bostadsorten eller läkarens personliga inställning ska inte färga vilken information patienten får. Det måste finna en konsensus som förmedlas till patienten så den kan göra ett medvetet val, säger Bröstcancerförbundets ordförande Susanne Dieroff Hay.

Kompetens spelar in

Enligt Jana de Boniface, överläkare och bröstkirurg, finns det inom vissa regioner en uppfattning om att det är oetiskt att utsätta patienten för kosmetiska frågeställningar medan hon brottas med ett cancerbesked.

– Men jag menar att det är oetiskt att inte ge den informationen.

Skillnaden mellan regioner kan också bero på i vilken utsträckning sjukvården faktiskt kan utföra ingreppet. I Stockholm, där många säger sig att ha fått ta ställning till direktrekonstruktion före behandling, kan den canceropererande enheten också utföra plastikkirurgi. Men så ser det inte ut överallt i landet.

Så gjordes undersökningen

Bröstcancerförbundet har i en enkät bland annat undersökt hur dess medlemmar upplever sig ha blivit informerade om möjligheterna till direktrekonstruktion.

Enkäten skickades ut till 7 350 medlemmar och besvarades av 2 239 personer, vilket ger en svarsfrekvens på cirka 30 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.