Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson tar emot förslag från särskilda utredaren Anna Nergårdh kring statliga engångsinsatser som syftar till att korta väntetiderna inom vården. Foto: Lars Schröder/TT

Nya förslag ska korta väntetider inom vården

Publicerad

Under måndagen presenterades nya förslag på insatser för att korta väntetiderna inom vården. I fokus är tre diagnosgrupper.

– Det här ska vara praktiskt genomförbart och göra skillnad för patienter, säger särskilda utredaren Anna Nergårdh.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) tog emot förslagen på statliga engångsinsatser från överläkare Anna Nergårdh som är särskild utredare i utredningen om behovsstyrd vård under en pressträff på måndagen.

– Vi har en situation i Sverige där vi under väldigt många år har låtit köerna behållas på en nästan konstant hög nivå. Det innebär att patienter under lång tid inte fått den vård de behöver, säger Acko Ankarberg Johansson.

Tre grupper i fokus

Förslagen fokuserar på de tre diagnosgrupperna höftledsoperationer, framfall och grå starr.

Bland annat föreslås engångsutbetalningar till samtliga regioner i syfte att stärka regionens vårdgarantifunktion, samt för att ge patienter tillgång till vård och därmed korta väntetiderna.

Utredaren förslår också att man ska sluta genomföra dyra och riskfyllda vårdinsatser som inte har bevisad nytta för att frigöra kapacitet.

– Ledord för våra förslag ska vara patientnytta, säger Anna Nergårdh.

Vård inom 90 dagar

De senaste åren har väntetiderna inom vården ökat och den lagstadgade vårdgarantin som innebär rätten att få vård inom 90 dagar har sedan den infördes 2010 inte uppnåtts i sin helhet, enligt socialdepartementet.

– Vi har en lagstadgad rättighet att få vård inom 90 dagar. Det är oerhört allvarligt att vi har lagar, men inte kan leva upp till det, säger sjukvårdsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.