Det är ett 30-tal internationella studenter och forskare som gräver i Paviken på Gotlands västkust. De letar efter vikingatida föremål och hittar också en hel del i jordlagren. Den dagen vi besöker de arkeologiska utgrävningarna så görs en del fynd. Brianne Boosgraaf är forskarstudent från Kanada och hon visar ett litet blått föremål som hon har i handen, och som hon hittat vid förmiddagens grävningar.
– Det är en glaspärla från vikingatiden, det är allt vi kan säga om fyndet just nu, förklarar Brianne Boosgraaf.
”Livlig verksamhet längs hela Paviken”
Totalt har tusentals fynd gjorts i Paviken, allt från pärlor till nitar och gjutformar. Fynd som visar att det pågått omfattande hantverk och skeppsbyggeri på platsen. De arkeologiska undersökningar som nu har hållit på i tre år, under ledning av arkeologen och kulturgeografen Dan Carlsson, bevisar att Paviken har haft större betydelse för öns vikingatida handel och sjöfart än vad man hittills har trott.
– Om man lägger man ihop det vi funnit nu med kunskapen från tidigare undersökningar som gjordes på 1990-talet, så visar det att det har varit en livlig verksamhet längs hela Paviken, på flera olika platser.
Och det är nytt, det har vi inte känt till tidigare, berättar Dan Carlsson.
Fynden visar att skepp har kommit och gått här under minst 300 år, från 700- till 1000-talet. Amanda Karn är den som leder utgrävningarna på plats.
– Det vi ser är en vikingatida hamn där det har handlats varor och tillverkats saker som till exempel metallhantverk och pärlor. Men vi vet inte om det skedde i samma grad som i till exempel i Visby.
Vikingarna reste till Ryssland tidigare
I decennier har det till och från gjorts arkeologiska undersökningar runt Paviken och Dan Carlsson tycker nu att bilden över vikingatidens Gotland börjar att klarna. Den visar att vikingarna reste mycket tidigare än man hittills trott till det som i dag är Ryssland, Baltikum och Ukraina.
– Det har varit en mycket större expansion österut än vad vi tidigare trott. Expansionen har också börjat mycket tidigare än vad vi tänkt oss. Vi har ju föremål från Gotland och även från fastlandet från 600-talet i Staraya Ladoga till exempel. Det är inte bara handelsresor som görs utan fynden av kvinnosmycken pekar på att man koloniserade österut, säger Dan Carlsson.
Staden som kom av sig
Några kilometer söder om Paviken ligger det lilla samhället Västergarn som har Gotlands enda stadsvall. En vall av sten som en gång i tiden byggdes för att skydda mot inkräktare. Här finns också en samtida kyrkoruin. Dessa tillsammans med utgrävningarna i Paviken bekräftar bilden av en stad som höll på att växa fram, men som av okänd anledning kom av sig.
– Det var en av de platser tillsammans med Visby som var början till att bli ett samhälle med tätortskaraktär och på väg att bli stad så småningom. Men som historien visar blev det bara en stad kvar, nämligen Visby. Västergarn/Paviken försvann ur historien, konstaterar Dan Carlsson.