Geologerna på Sveriges geologiska undersökning, SGU, höll tummarna för en blöt vår. Framför allt är det viktigt med mycket nederbörd under tidig vår, innan allt det gröna slår ut, då växtligheten suger åt sig mycket vatten.
I stället blev det mindre nederbörd än normalt på flera håll. Den senaste mätningen, som släpptes under onsdagen, visar att grundvattennivåerna i de små magasinen är under eller mycket under de normala för årstiden i stora delar av Sverige. Om utvecklingen fortsätter kan det bli rekordlåga nivåer till sommaren.
– Bedömningen av den framtida utvecklingen är att det kan bli en sommar med mindre grundvattennivåer i stora delar av Sverige än någon annan gång sedan vi inledde våra mätningar för 50 år sedan, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert på SGU.
Hade hoppats på regn
Värst är läget i södra delarna av Norrlandskusten, östra Svealand och östra Götaland, som har nivåer som för årstiden är mycket under de normala.
– Vi hade hoppats på mycket regn den senaste månaden. I stället har vi fortfarande en situation där flera grundvattenmagasin inte är påfyllda inför sommaren, säger Fredrik Theolin, som jobbar med grundvattenövervakning på SGU.
”Börja spara vatten”
Länsstyrelsen i Kronoberg träffade länets kommuner så sent som i går, för att diskutera allvaret i situationen.
– Det är oroande. Många med enskilda brunnar hade problem förra hösten då brunnarna torkade ut. Det kan bli ännu fler som får problem i år, säger Monica Andersson, som är Vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen.
Länsstyrelsen i Kronoberg ger därför rådet att redan nu börja vänja sig vid att spara vatten.
– De stora vattentäkterna klarar torrare situationer. Men det är bra att redan nu ändra våra vanor och börja spara vatten, som att fylla hela diskmaskinen och tvättmaskinen innan man sätter på den, säger Monica Andersson.
SE KLIPPET: Därför kan det bli vattenbrist i Sverige
Lantbukare oroliga
Vattenbristen kan också bli ett stort hot mot jordbruksnäringen. Länsstyrelsen i Östergötlands län har just haft möte med lantbrukare, för att se vad man kan göra för att hjälpa dem.
– Våra bönder är oroade över situationen och försöker på olika vis se till att man har vatten inför sommaren. Det är redan i dag brist på bete för djuren, säger Calle Granström som är räddningstjänsthandläggare på länsstyrelsen.
LÄS MER: Stora bag-in-box: Nödhjälp för Ölands lantbruk
Göta kanal
Men vattenbristen kan även få en rad andra konsekvenser. Naturvärden kan hotas, som till exempel sötvattenmusslor, om åar och vattendrag torkar ut.
Även båttrafiken genom Göta kanal kan påverkas i sommar, tror Calle Granström.
– Om det blir för låga vattennivåer blir det grundare över slusströsklarna. Då kan större båtar få svårt att komma igenom.
Något bättre på Gotland
Öland och Gotland hade stora vattenförsörjningsproblem redan i fjol. Nu ser det lite bättre ut på Gotland än det gjorde inför förra sommaren, men det är fortfarande låga nivåer.
LÄS MER: Bevattningsförbud på hela Gotland
I Norrbotten är det däremot grundvattennivåer över det normala.
– Det är som natt och dag att jämföra södra Sverige och norra Sverige, säger Fredrik Theolin på SGU.