Lars Sjöström, tidigare vice generaldirektör på Arbetsförmedlingen, ställer frågor på Twitter. Foto: TT/Skärmdump, Twitter

Nystartsjobben dyker efter ändrade regler

Uppdaterad
Publicerad

Efter att regeringen skärpt reglerna dyker antalet nystartsjobb nedåt. Förra veckan låg de på den lägsta nivån på flera år. Det visar siffror som SVT Nyheter tagit del av.

– I ett läge när vi har en stark arbetsmarknad finns det ingen anledning att ha så generösa stöd för de som står relativt nära arbetsmarknaden, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

Nystartsjobben infördes för tio år sedan av alliansregeringen. De innebär subventionerade anställningar för bland annat långtidsarbetslösa och nyanlända.

Insatsen har samtidigt fått hård kritik efter avslöjanden om fusk och missbruk, bland annat i SVT:s Uppdrag granskning så sent som i april.

LÄS MER: Miljoner från Arbetsförmedlingen till ”ökänt” bolag

Den nuvarande regeringen aviserade i vintras att man ville ändra reglerna för nystartsjobb, och bland annat införa krav på kollektivavtal eller lön i nivå med kollektivavtal.

Kritik från företagare

Planerna på skärpta regler har fått kritik från näringslivsföreträdare, som varnat för att skulle leda till färre nystartsjobb. Företagare har också kritiserat hur ändringen genomfördes den 1 februari.

LÄS MER: Vd upprörd efter plötsligt ändrade anställningsregler

Och nu visar nya siffror att kritikerna tycks få rätt på en punkt. Antalet nystartsjobb vände nedåt direkt efter regeländringen.

Under årets första halva brukar antalet nystartsjobb stiga för att sedan sjunka mot slutet av året.

Men i år ser kurvan annorlunda ut. Till och med vecka 5 ökar antalet som vanligt, men från och med vecka 6 minskar det, till att förra veckan hamna under 43.000 – en nivå man inte legat på sedan början av 2015.

”Dämpande effekt”

Lars Sjöström, som tidigare varit vice generaldirektör för Arbetsförmedlingen och i dag jobbar som konsult, har på Twitter ställt frågan om luften håller på att gå ur nystartsjobben.

Arbetsförmedlingen bekräftar för SVT Nyheter att minskningen sannolikt beror på regelförändringarna.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till SVT Nyheter att minskningen var väntad.

– Vi ville strama upp det här. I ett läge när vi har en stark arbetsmarknad finns det ingen anledning att ha så generösa stöd för de som står relativt nära arbetsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.