Lagen som ska ge ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige har underkänts av Migrationsdomstolarna i Malmö och Stockholm. Foto: TT

Nytt bakslag för gymnasielagen – underkänns av migrationsdomstolen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Den nya gymnasielagen som ska ge ensamkommande unga en ny chans att stanna i Sverige underkänns av migrationsdomstolen i Stockholm. Lagen anses strida mot överordnade lagar och blir därför oanvändbar.

Bara en vecka efter att ha dömts ut som bristfällig av migrationsdomstolen i Malmö underkänner nu även domstolen i Stockholm den nya gymnasielagen.

Gymnasielagen, som innebär att ensamkommande som nekats asyl kan få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier, mötte på förhand hård kritik från tunga remissinstanser.

gymnasielagen

Både i Malmö och i Stockholm anser man att den nya lagen brister när det gäller sänkta krav på identitetsbevis hos de ensamkommande.

– Här i Stockholm anser vi att lagens sänkta beviskrav för identitet strider mot överordnade lagar. Schengenregelverket har företräde här, och det regelverket tillåter inte den här sortens sänkta beviskrav, säger Kirsi Laakso Utvik, chefsrådman vid migrationsdomstolen i Stockholm.

Överklagas till migrationsöverdomstolen

Domen från migrationsdomstolen i Malmö kommer att överklagas till migrationsöverdomstolen. Om de väljer att pröva ärendet blir deras beslut till ett slutgiltigt rättesnöre för migrationsdomstolarna. Då behöver domarna inte längre göra självständiga prövningar, som i nuläget.

– Jag skulle välkomna ett avgörande från migrationsöverdomstolen så att det blir mer klarhet i hur lagen ska tolkas, säger Kirsi Laakso Utvik.

Hon menar att lagen kan komma att bli verkningslös om migrationsöverdomstolen ser samma brister som konstaterats i Malmö och Stockholm.

– Kommer man från ett land där det är svårt att få fram identitetshandlingar som vi godkänner, då blir ju lagstiftningen inte så meningsfull.

En ny chans

Gymnasielagen trädde i kraft den 1 juli i år och innebär att ensamkommande som nekats asyl kan få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Ungefär 9 000 personer omfattas av den nya lagen.

Lagen mötte både på för- och efterhand mycket kritik, men klubbades trots det igenom i riksdagen när Centerpartiet valde att rösta på regeringens förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gymnasielagen

Mer i ämnet