Ljus från Arlanda under måndagskvällen samt professor Hans Liwång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hans Liwång, professor i försvarssytstem på Försvarshögskolan om varför den nya drönarflygningen vid Arlanda kan handla om en ”copycat”. Foto: Janne Åkesson/Swepix, SVT

Nytt larm om drönare vid Arlanda – förseningar i flygtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett larm om drönare vid Arlanda flygplats kom under måndagskvällen. Polisen var på plats och det orsakade vissa störningar i flygtrafiken, enligt Swedavia.

– En skyddsvakt på Arlanda har sett en drönare över en av landningsbanorna, säger Anna Westberg, presstalesperson på Polisregion Stockholm.

Arlanda stängdes plötsligt efter drönarlarm natten till måndag. På måndagskvällen kom ännu ett larm om drönare som setts nära flygplatsen.

– Jag kan bekräfta att det varit drönare på Arlanda i kväll, där vi på LFV fått observationer, säger Christopher Montecino, tjänsteman i beredskap på Luftfartsverket (LFV) till TT.

Drönare vid Arlanda flygplats

Swedavia fick kännedom om larmet vid 22.30-tiden. Även polisen bekräftade under måndagskvällen att larmet handlade om en drönare över en av landningsbanorna.

– Då tillkallas polisresurser till platsen. Vi är fortfarande kvar där, sa Anna Westberg, presstalesperson på Polisregion Stockholm, strax innan midnatt.

Polisen har inlett en förundersökning om brott mot luftfartslagen och brott mot skyddslagen. Ingen är gripen.

Experten: Drönarflygningar smittar av sig

Efter första nattens drönarflygningar sa Hans Liwång, professor i försvarssystem på Försvarshögskolan, att tidpunkten och omständigheter kan tyda på att någon velat testa Arlandas beredskap. Och att det inte går att utesluta att främmande makt varit inblandad.

Efter måndagskvällens flygning menar han däremot att det skulle kunna röra sig om en ”copycat”.

– Vi har sett att drönarflygningar ”smittar av sig” en aning, säger Hans Liwång.

Swedavia vill inte kommentera detaljer i sitt säkerhetsarbete och vad de eventuellt gör för att förhindra fler drönarflygningar.

”Vi arbetar med säkerheten varje dag tillsammans med andra myndigheter och aktörer på flygplatsen. Säkerheten är högsta prioritet”, skriver Swedavia i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare vid Arlanda flygplats

Mer i ämnet