Arbetsmarknaden i Sverige började ge vika i höstas och har sedan förvärrats. Prognosen från SCB och Arbetsförmedlingen tyder på att ännu flera människor kommer att bli arbetslösa under året.
Fler konkurser och varsel tyder också på en sämre utveckling för arbetstagarna.
Varsel väntar
– Byggbranschen är i fritt fall efter att ingen nyproduktion av fastigheter sker. Även restaurangbranschen är hårt drabbade och vi ser även hur detaljhandeln fått problem, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.
– Närmare en tredjedel av alla våra medlemsföretag, säger att de kan behöva varsla inom ett halvår, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.
Alexander Tarler från Stockholm är en av alla som söker jobb. Han gick en arbetsinriktad utbildning som programmerare där det sades finnas mycket goda chanser till att få jobb.
Men samtidigt som han var färdigutbildad i april förra året drog många företag i IT-branschen i handbromsen.
Att inte ta sig in på arbetsmarknaden har varit tufft för Alexander Tarler:
– Det tär på en. Efter 600 nej som jag fått av företag när jag har sökt jobb så känner man sig inte så speciellt eftertraktad.
Kräver åtgärder
Svenskt Näringsliv efterlyser nu omfattande åtgärder från regeringen för att dämpa krisen.
– Regeringen måste nu satsa på en investeringsdriven tillväxt och här handlar det mycket om att bygga upp infrastrukturen som är väldigt eftersatt i Sverige. Det handlar om 70 miljarder kronor för att återställa allt till en okej nivå.
Nu har regeringen en möjlighet att satsa när det är lågkonjunktur. Faran är annars att det skapas en ond spiral då människor som varslas också drar ner sin konsumtion, säger chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.
Alexander Tarler har inte gett upp om att få ett jobb.
– Jag kommer att jobba som programmerare. Det känns som jag har sprungit ett maraton i hela mitt liv för att få en karriär. Nu är det två meter kvar och jag ger mig inte säger Alexander Tarler.
Fakta arbetslösheten:
8 procent arbetslöshet innebär cirka 459 000 personer.
En tredjedel, ca 138 000 personer, är långtidsarbetslösa.
Källa: SCB, siffrorna är från december.