• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

ÖB i Finland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till gränsen mot Ryssland där de finländska myndigheterna bygger upp ett högt staket för att motverka hybridangrepp. Till de här områdena väntas svenska soldater skickas om Ryssland går till anfall. Foto: Håkan Claesson

ÖB på plats vid Natos östra flank: ”Potentiell frontlinje”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland kan ha resurser att gå till markoffensiv mot Nato redan om ett par år – och Sverige står i så fall redo att skicka trupp med mycket kort varsel. Det säger överbefälhavare Michael Claesson under sitt första officiella utlandsbesök som ÖB, i Finland.

– Man måste betrakta det här som en potentiell frontlinje.

ÖB besöker sin finländske motsvarighet kommendören Janne Jaakkola mitt under en övning vid Karelska brigaden där 2 700 värnpliktiga deltar.

Syftet är att fördjupa samarbetet – men även lära känna områden där svenska soldater kommer att strida om Ryssland skulle angripa Finland.

– Det är klart att våra åtaganden på olika sätt även kommer att inkludera finländsk terräng, säger Michael Claesson.

”Ganska tomt”

Båda ländernas försvarschefer uppger att Ryssland just nu har nästan hela sin armé uppbunden i Ukraina.

– När det gäller markstyrkor på andra sidan gränsen så kan man beskriva det som ganska tomt. Merparten av de här styrkorna är i dag i Ukraina, men vi har alla hört de ryska uttalandena om att bygga upp styrkorna och strukturerna bakom gränsen, säger Janne Jaakkola.

Efter ett krigsslut i Ukraina räknar de två försvarstopparna med att Ryssland på ganska kort tid kommer att kunna bygga upp sin armé – och utgöra ett invasionshot mot Nato.

– Vi pratar kanske ett par-tre år innan de har byggt upp en tillräcklig förmåga, säger Michael Claesson.

Först på plats

Han uppger att svensk trupp kan vara på plats i Finland ”inom dagar”.

– Vi skulle kunna vara mycket snabbt på plats med de delar av våra förband som vi har stående, är det mobiliseringsförband tar det längre tid, säger Michael Claesson.

Vad innebär mycket snabbt?

– Mycket snabbt är dagar, säger Michael Claesson.

Men även på egna ben så står den finländska försvarsmakten stark. På relativt kort tid kan landet mobilisera närmare 300 000 soldater, vilket kan jämföras med den svenska krigsorganisationen som ligger på 60 000 personer.

När SVT besöker Karelska brigaden övar beredskapsenheter bestående av särskilt utvalda värnpliktiga som står redo att rycka ut dygnet runt, bland annat med pansarhaubitsen K9.

– Beredskapsenheterna är i plutonstorlek och består av personal från olika delar av Försvarsmakten som arbetar tillsammans. Syftet är att vara först vid främre linjen om det sker något i gränsområden eller kring flygfält och liknande platser, säger en av cheferna på garnisonen.

Den finländske försvarschefen beskriver beredskapen som ”i linje” med säkerhetssituationen.

– Vår styrka är att vi är en mobiliseringsarmé, så vi kan anpassa beredskapen väldigt snabbt, säger Janne Jaakkola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.