Både isolering och sommar ökar risken för våld i nära relationer, berättar Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten. Foto: Anders Wiklund / TT

Jämställdhetsmyndigheten: Isolering och sommar ökar risken för våld i nära relationer

Uppdaterad
Publicerad

Isolering, hemmajobb och arbetslöshet gör att tiden i hemmet ökar, och den frizon som arbete eller fritidsaktiviteter ger från våldsamma partners eller närstående försvinner. Detta enligt fakta som Jämställdhetsmyndigheten tagit fram.

– Det blir lättare för våldsutövare att kontrollera vilka kontakter den våldsutsatta tar, säger Lena Ag som är generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten.

Permitteringar och arbetslöshet kan höja stress och oro vilket ökar risken för våldsutsatthet.

Att barn är hemma och tillbringar mer tid på nätet ökar risken för att de ska drabbas av sexuella övergrepp i digitala medier. Redan i vanliga fall ökar våld i nära relationer på sommaren

Coronapandemin

– Faran är långt ifrån över, och det gäller i allra högsta grad mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Och det gäller i synnerhet under sommarmånaderna, säger Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten.

Väntar med att söka hjälp till efter pandemier

Erfarenheter från tidigare kriser och pandemier visar att fler väntar med att söka hjälp, och gör det först när isoleringen lättar.

– Vi kan alltså förvänta oss ett ökat tryck på socialtjänst och stödtelefoner, vårdgivare och andra verksamheter. Då gäller det från samhällets sida att ta höjd för ett ökat tryck så att utsatta kan få hjälp och stöd, säger Lena Ag.

Samhället behöver stå redo

På tisdagens presskonferens visade Lena Ag siffror från BRÅ på att de anmälda våldsbrotten i nära relationer har förvärrats i april.

– Det är lite för tidigt för att dra slutsatser om det här beror på pandemin. Kvinno- och tjejjourer har rapporterat ett ökat tryck och  orosanmälningarna i skolan har ökat. Bris fick 20 procent fler samtal än maj förra året, och betydligt fler av dessa samtal handlade om familjekonflikter och våld, säger Lena Ag.

Myndigheten för jämställdhet är en expertmyndighet som arbetar förebyggande mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. De har nu samlat information till kommuner och regioner för att samhället ska kunna stå redo när hjälptrycket kommer.

Om du är utsatt för våld, kontakta:

Kommunens socialtjänst

Nationella Kvinnofridslinjen 020-50 50 50

Polisen 114 14 eller 112

Bris 116 111

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet