Flera kvinnojourer och hjälporganisationer märker av ett ökat stödbehov när folk är hemma mer i spåren av coronapandemin. Bilden är en genrebild. Foto: TT/genrebild

Ökat tryck på kvinno- och barnjourer när fler är hemma

Publicerad

Flera kvinnojourer och hjälporganisationer märker av ett ökat stödbehov när folk är hemma mer i spåren av coronapandemin. Samtidigt ser en del av Sveriges poliser tecken på att brott i nära relation ökat den senaste månaden.

Rädda barnen, Bris och tjej- och ungdomsjourer kopplade till paraplyorganisationen Unizon har utökat sina verksamheter efter coronautbrottet. För många av de utsatta är situationen värre när fler håller sig hemma under en längre tid.

– De senaste veckorna har vi sett en ökning hos tjej- och ungdomsjourerna med mellan tjugo och fyrtio procent, säger Olga Persson, generalsekreterare på paraplyorganisationen Unizon.

Coronapandemin

Begränsade fristäder

Efter rekommendationer om att stanna hemma och arbeta hemifrån så har jourerna utökat möjligheterna för unga att kontakta dem via chatforum.

– Om du är instängd med en våldsam man så är det svårt att ringa. Då kan det vara lättare att sitta med telefonen och chatta. Man kan skylla på att man tittar på nyheterna, säger Olga Persson.

Till Rädda barnens stödchatt skriver unga som lever med hedersproblematik. På en vecka har antalet chattillfällen nästan tredubblats.

– De fristäder man tidigare hade, som skola, jobb eller fritidsaktiviteter, har begränsats nu. Det betyder mer tid med den som förtrycker en, säger Evelina Aho Fältskog, projektledare på Rädda barnen.

Polisen: Kraftig ökning av relationsbrott

Flera länder har rapporterat om en ökning av brott i nära relation. SVT har frågat Sveriges polisregioner om statistik. De som har inkommit med siffror, Bergslagen och Storgöteborg, syns en kraftig ökning av relationsbrott i mars, jämfört med mars 2019.

Regeringen har avsatt 100 miljoner kronor till organisationer som arbetar med utsatta kvinnor, barn och hbtq-personer. Men det finns frågetecken kring när och hur pengarna ska administreras.

– Vi har inte haft någon dialog om det med regeringen, det behöver vi ha snarast så att våra jourer kan jobba vidare, säger Olga Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet