– Jag tror att det här är ganska oväntat för många och det kommer dessutom i ett läge där man är extra känslig, säger Johan Nordenfelt, informationchef på fastighetsmäklaren Erik Olsson.
När riksbanken nu väntas höja räntan kraftigt för att få ner inflationen så kommer bolånen bli rejält dyrare. Enligt statliga Konjunkturinstitutets senaste prognos räknar hushållen i snitt med en rörlig boränta på 4,38 procent om ett år.
Avdragsrätten sänks
Och för många med stora bolån så väntar något av en oväntad ränteeffekt. För om räntekostnaden för bolån blir tillräckligt hög (över 100 000 kronor) så sänks avdragsrätten från 30 till 21 procent.
Tar man från början ett väldigt stort lån så har man troligtvis räknat med detta, men nu kan det alltså även komma som en obehaglig överraskning på grund av snabbt stigande räntor för större grupper.
Räkneexempel: Boränta 4 procent
Ett exempel: Om boräntan går upp till 4 procent och man har lånat mer än 2,5 miljoner kronor så sänks ränteavdraget från 30 till 21 procent på den del av lånet som överstiger 2,5 miljoner kronor. Har man lånat 3 miljoner kronor är alltså ränteavdraget 30 procent på lånedelen upp till 2,5 miljoner kronor men endast 21 procent på de sista 500 000 kronorna.
Detta då boräntor ger rätt till ett 30-procentigt skatteavdrag upp till ett negativt räntenetto på 100 000 kronor per person och år (motsvarande 8 333 kronor per månad).
Exemplet ovan är förenklat och bygger på att man inte har några ränteinkomster eller aktieutdelningar, vilket kan påverka ränteavdraget.
Är man två personer som äger en bostad tillsammans gäller dock 2,5 miljoner kronor per person i exemplet ovan och man kan alltså låna upp till 5 miljoner kronor innan ränteavdraget sänks.
FAKTA RÄNTEAVDRAG
Ränteavdraget (även kallat räntereduktion) är en form av skattereduktion och innebär att privatpersoner med bolån kan dra av en del av ränteavgifterna på skatten. I praktiken innebär det alltså att räntekostnaden för alla bolånetagare sjunker. Skatteavdraget är 30 procent på räntekostnader upp till 100 000 kronor per person och år (motsvarande 8 333 kronor per månad).
Kritiker menar att ränteavdraget är en dyr subvention som bidrar till att blåsa upp bostadspriserna och att det därför borde trappas ner eller helt försvinna.
Inför valet 2018 var flera partier i riksdagen för sänkta ränteavdrag. Men det ekonomiska läget med stigande räntor och hög inflation har fått många att svänga.