Här bärgas den tolv ton tunga bogrampen från Estonias vrak, i juli 2023

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bärgas den tolv ton tunga bogrampen från Estonias vrak, i juli 2023. Foto: TT

Överlevare kräver mordutredning av Estoniakatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Överlevare och anhöriga efter Estoniakatastrofen begär nu att polis och åklagare ska inleda en förundersökning gällande de människor som omkom, rapporterar Ekot.

– Vi vänder oss till högsta instans inom rättsväsendet för att möjligen få ett svar för att minska det här lidandet som vi har inför alla anhöriga och överlevanden, säger Anders Eriksson som är en ut av överlevarna till Ekot.

Det har snart gått 30 år sedan Estoniakatastrofen där 852 personer omkom. Nu begär 14 överlevare och ett 20-tal anhöriga till Estoniakatastrofen att en förundersökning om mord inleds gällande de 852 människor som omkom när färjan förliste.

Gruppen vill att polis och åklagare får i uppdrag att omhänderta välbevarade kroppar som ska finnas intill fartyget.

Estoniakatastrofen

De kräver även att riksåklagaren utreder vem som bär ansvar för att Estonia inte var sjövärdig och vilka andra fartyg som fanns i närheten av Estonia natten hon förliste.

– Vi vill att man slutligt klarar ut exempelvis hur det var med militärtransporterna, säger överlevaren Anders Eriksson till Ekot.

I februari meddelade Åklagarmyndigheten att den tidigare förundersökningen om Estonias förlisning inte skulle återupptas. Något som kritiserades av stiftelsen Estoniaoffer och anhöriga. Stiftelsen är dock inte en del av den grupp som nu kräver att en ny förundersökning om mord inleds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estoniakatastrofen

Mer i ämnet