Tongångarna gick stundtals höga under framförallt debattens första timme. Inte minst kring jobben där Stefan Löfven (S) lyfte fram den högre arbetslösheten och sade att han från dag ett på posten som Socialdemokraternas partiledare satte jobben högst på agendan.
– Jag hatar arbetslöshet. Jag har sett det i min familj och bland allt för många under min fackliga arbetstid.
Han fick direkt hårt mothugg från statsminister Fredrik Reinfeldt (M).
– Jag lärde mig att hata något ännu värre, nämligen utanförskapet där människor inte ens får synas. Förtidspensionerade som inte ens får vara arbetslösa.
De fyra Allians-partiledarna valde alla att huvudsakligen rikta in sig på Stefan Löfven och Socialdemokraterna under jobbdiskussionen och bland annat Annie Lööf (C) kritiserade honom för en dubbel hållning i jobbskatteavdragsfrågan och för skattehöjningar.
Irriterat kring regeringsbildning
Det uppstod ett par replikskiften mellan bland annat Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) kring det femte jobbskatteavdraget och mellan Åsa Romson (MP) och Annie Lööf (C) kring anställda inom vården men i stort var det de två statsministerkandidaterna som stod i fokus.
– Det var en väldigt febrig debatt, jag tror inte jag har sett en debatt där det är så aggressivt, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.
Det var bland annat hätskt när debatten kom in på en eventuell röd-grön regeringsbildning. Stefan Löfven upprepade att han kommer att ge besked och pekade på Alliansen som han menar är en klen minoritetsregering som behöver stöd av SD.
Något som fick Reinfeldt att upprepade gånger irriterat kräva svar kring om Löfven kan lova en majoritetsregering efter valet. Socialdemokraternas ledare lämnade dock inga ytterligare besked.
Vården först ut
Partiledardebatten inleddes med en ordväxling mellan Göran Hägglund (KD) och Jonas Sjöstedt (V). Hägglund återupprepade att han är beredd att avskaffa landstingen om det är det som krävs för att skapa en bättre vård.
Jonas Sjöstedt som fick ordet efteråt var snabb med att gå till attack mot regeringens politik.
– Regeringen har satsat 27 gånger mer på skattesänkningar än på välfärden och det börjar märkas, sade Sjöstedt.
Hägglund kontrade med siffror som visar på att regeringen satsar 67 miljarder mer än i dag än 2006 och menade att Sjöstedt smutskastar vården.
Klimatet avslutade första halvlek
Under klimatdelen så hamnade kärnkraftsfrågan i fokus när Jan Björklund (FP) gick till angrepp på Stefan Löfven för att Socialdemokraterna inte vill bygga fler kärnkraftverk medan Löfven hänvisade till att de vill ha en blocköverskridande överenskommelse.
Jonas Sjöstedt anklagade Jan Björklund för att leva på åttiotalet.
– Det känns som åttiotal när Björklund talar: kärnkraften är framtiden, euro funkar toppen och vi ska gå med i Nato. Det har hänt en hel del sen dess, Björklund.
Kontringen från Jan Björklund kom fort.
– Ja det bästa som hänt är att kommunismen har fallit.
– Åttiotalet igen, Björklund, grattis, replikerade Sjöstedt.
Björklund lyfte regeringens skolsatsningar
Skolan tog plats i debattens andra del där Stefan Löfven öppnade med en dyster beskrivning av ett skolsystem med sämre resultat och tryckte på att man måste satsa pengar på bland annat mindre klasser.
Jan Björklund svarade med att problemen beror på skolpolitiken som fördes innan Alliansen tog över och radade upp de satsningar som regeringen gjort och påpekade att det är det område som de mest omfattande förändringarna gjorts men att det tar tid.
– Det beror ju på att den gamla politiken var fullständigt misslyckad som vi genomför detta.
Kritik mot regeringens skolpolitik
Jimmie Åkesson efterlyste ett förstatligande av skolan och kritiserade Björklund för att prata om det utan att ha stöd från övriga alliansmedlemmar och därmed inte kunna leverera medan Jonas Sjöstedt kritiserade regeringen för att leka affär med skolan genom att tillåta vinstintressen.
Åsa Romson (MP) gick också till attack mot regeringen.
– Ni satsar 2 procent av reformutrymmet på skolan i er budget och 62 procent på skattesänkningar, sade och undrade varför utbildningsminister Jan Björklund lagt så mycket administration på lärarna.
Asylrätten först ut
Debattens andra del öppnades med asylrätten som aktualiserats efter olyckan på Lampedusa. Fredrik Reinfeldt öppnade med att säga att han anser att Sverige redan gör mycket och att det är viktigt att se vad EU kan göra. Även Åsa Romson (MP) menade att det gäller att ligga på inom EU-samarbetet men valde också att lyfta möjligheten att tillåta att flyktingar söker asyl på beskickningar utomlands.
Annie Lööf (C) öppnade också för att det är ett sätt att lösa den svåra situationen och att det handlar om att hitta bättre vägar. Jonas Sjöstedt sällade sig också till dem som vill se en sådan lösning.
Löfven och Reinfeldt överens
Det gjorde dock inte Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven som efter en hätsk första timme nu var överens om att det skulle bli för svårt att hantera.
Jimmie Åkesson kritiserade den nuvarande asylpolitiken som han menar skickar fel signaler när man lovat permanenta uppehållstillstånd och pratar om fler lagliga vägar in.
– Det är precis de signalerna som gör att folk betalar flyktingsmugglare för att ta sig hit på så här riskabla sätt, riskerar livet och begår desperata handlingar för att ta sig till Europa, sade Åkesson som vill se att stödet riktas om till hjälp i närområdet.
Brottsligheten avslutade
Debatten avslutades med ämnet brott och straff där hovrättens friande av sex pojkar som dömts för en grov våldtäkt i Tensta blev ett ämne som engagerade flera av partiledarna.
Annie Lööf menade att det var skamligt att inte lagen ändrats för länge sedan.
– Det är en våldtäkt men de döms inte för detta. Den här tjejen kommer att vara stämplad och dra med sig detta under hela sitt liv för att vi inte kunde stifta en lagstiftning som var vettig för åtta år sedan, det tycker jag är skamligt.