I Sverige uppskattas drygt 200 000 personer lida av någon form av ätstörning, och många blir inte friska trots behandling.
Satsningen på den nationella ätstörningsvården är ett försök att ändra på detta. De så kallade NHV-mottagningarna, som finns i Sundsvall, Lund, Göteborg, Stockholm och Uppsala, erbjuder skräddarsydd och högintensiv vård till patienter från hela landet med svårbehandlade ätstörningar. Patienterna omges av team med flera olika kompetenser, såsom dietister, psykologer och arbetsterapeuter.
– Här finns den bästa möjligheten att verkligen kunna hjälpa personer som är svårt sjuka eller som har haft långvariga problem i sin sjukdom, säger Kristina Wikner på Socialstyrelsen.
Tomma platser
Men trots satsningen och trots att Socialstyrelsen bedömt att det finns ett stort behov av denna typ av vård, har många platser förblivit outnyttjade. Samtliga NHV-enheter säger till SVT att remitteringen hittills är lägre än beräknat och att man kan ta emot fler patienter, i vissa fall dubbelt så många.
– De patienter som vi tagit emot är långt ifrån det faktiska behovet, säger Magnus Sjögren, verksamhetschef vid NHV Sundsvall.
När SVT frågar några av landets regioner varför de inte har skickat patienter, svarar flera att det är just behovet som, enligt dem, inte har funnits. De menar att deras egna resurser än så länge har varit tillräckliga.
– Jag tror inte att vi har haft patienter med den svårighetsgraden än, säger till exempel Pernilla Nordkvist, divisionschef Psykiatri Region Norrbotten.
Missförstånd och okunskap
Enligt Kristina Wikner på Socialstyrelsen är det ett missförstånd att endast de svårast sjuka patienterna ska remitteras.
Men kan det vara så att det inte finns ett behov av den här vården?
– Vi, de experter och patientföreträdare som har utrett behovet, är överens om att det finns ett behov. Däremot finns det troligen en ovana och okunskap som alla aktörer behöver arbeta med, säger Wikner.
Kan spara pengar
Magnus Sjögren i Sundsvall uppmanar landets regioner att våga tänka nytt:
– Man gör gärna samma sak år ut och år in, och det är visat att det inte funkar.
Enligt Sjögren kan NHV också hjälpa regionerna att spara pengar:
– Det här är en möjlighet att vända förloppet. Alternativet är att patienterna förblir sjuka under lång tid.
Här finns information till dig som behöver hjälp
1177.se
Allmän information om ätstörningar
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/psykiska-sjukdomar-och-besvar/atstorningar/atstorningar/
Om att vara närstående till någon med ätstörningar
För unga och barn
UMO.se, få hjälp med ätstörningar
https://www.umo.se/att-ma-daligt/atstorningar/bli-av-med-atstorningar/
Nationell högspecialiserad vård
Nationell högspecialiserad vård är vård som är komplex eller sällan förekommande och som får bedrivas vid som mest fem enheter i landet.
Målet med nationell högspecialiserad vård är att hälso- och sjukvårdens kunskap, kvalitet och patientsäkerhet ska utvecklas och förbättras samtidigt som resurserna används på ett effektivt sätt.
Det är Socialstyrelsen som tar beslut om definition av nationell högspecialiserad vård och antal enheter som ska få utföra vården.
När en patient remitteras, täcks kostnaden av den region där patienten är folkbokförd.
Källa: Socialstyrelsen