I förra EU-valet drev Liberalerna linjen att EU:s förhandlingar med Turkiet skulle avbrytas, med hänvisning till brister i landets demokrati. Och 2018 motionerade man i riksdagen för att Turkiet ska slängas ut ur Nato, den dagen Sverige själva blir medlemmar.
Men i somras skrev regeringen under ett avtal med Turkiet om att aktivt stödja landets försök att gå med i EU. Johan Pehrson (L), arbetsmarknadsminister, säger att det i så fall kommer med nya krav på Turkiet.
– När utvecklingen av den demokratiska kvaliteten går åt fel håll i Turkiet, då är det inte aktuellt med ett medlemskap, säger han.
”Olämpligt” att kasta ut Turkiet ur Nato
Johan Pehrson säger också att de vill att Turkiet ska utvecklas i demokratisk riktning:
– Vi vill gärna hjälpa Turkiet att peka på vilka åtgärder de bör vidta för att vi ska vara beredda att hjälpa dem in i EU.
Ska de kastas ut ur Nato?
– Nej, det vore väl ganska olämpligt när vi just ska bli medlemmar där.
Enligt Johan Pehrson betyder inte Sveriges samarbete med Turkiet i Natofrågan att hans eget parti kommer sluta kritisera landet.
– Vi kommer inte sluta ha synpunkter på överträdelser av mänskliga rättigheter.
”Förhandlingarna ligger stilla”
Han säger vidare att det som krävs för att släppa in Turkiet i EU är att de uppfyller de demokratikriterier som unionen har.
Men Turkiet som demokratisk stat har ni väl alltid välkomnat in i EU? Är inte regeringens avtal en förändring av er position?
– Nu ligger förhandlingarna stilla. Och vi ska titta på saker igen med Turkiet, det är vad som står i avtalet. Från svensk sida har vi uppfyllt våra åtaganden, säger Johan Pehrson, och fortsätter:
– Som det är i denna sekund är det inte aktuellt att de ska bli medlemmar – men på sikt hoppas jag det.
Se hela 30 minuter på SVT Play från och med den 18 januari klockan 19.30, eller på SVT 2 klockan 22.