Under måndagens pressträff lämnade EU:s läkemedelsorgan EMA beskedet att de godkänner Pfizer/Biontech vaccin mot covid-19. Under kvällen godkändes vaccinet även av EU-kommissionen.
– Det här är verkligen en historisk vetenskaplig bedrift. På mindre än ett år har ett vaccin mot en ny sjukdom utvecklats och auktoriserats, säger Emer Cooke som är chef för EMA.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström instämmer i att det är en stor bedrift.
– Det är jättegoda nyheter. Det är första covid-19 vaccinet som blir godkänt i EU och även för Sverige. Det är en stor dag.
Hårt tryck från medlemsländerna
I USA och Storbritannien pågår redan vaccinationerna mot covid-19 för fullt. Hundratals miljoner européer har däremot vackert fått vänta. Efter hårt tryck från flera medlemsländer meddelade EMA i förra veckan att beslutet skulle tidigareläggas.
Bergström förklarar vidare att processen tagit lite längre tid för EU än för USA och Storbritannien för att alla 27 medlemsländer skulle känna sig delaktiga.
– Det har varit viktigt att alla de 300-400 experter som varit inblandade fått känna sig tillfreds, säger han.
Senare under måndagen fick vaccinet även grönt ljus från EU-kommissionen.
– Normalt sett tar det en månad för kommissionen med medlemsländerna i den här processen som finns för att godkänna. Det är intressant att alla har fått se över sina administrativa rutiner.
Sverige väntas få 90 000 doser
SVT Nyheter har tidigare rapporterat om den preliminära vaccinplanen för Sveriges del. Om allt faller väl ut väntas det komma sammanlagt 90 000 doser i mellandagarna.
Ett centrallager har upphandlats och Socialstyrelsen har fått i uppdrag att köpa in frysar som klarar minus 70 grader.
Till att börja med får EU-länderna, inklusive Sverige, en symbolisk mängd av vaccinet den 26 december. Därefter fylls det på med resterande 80 000 doser av Pfizers vaccin i veckan, med start den 28 december, för Sveriges del.
Fakta
Läkarstudenter, pensionerad vårdpersonal, farmaceuter och soldater har kallats in för att förstärka den ordinarie vården i EU:s medlemsländer under den exempellösa uppgiften att på kort tid vaccinera hundratals miljoner människor.
EU:s mål är att minst 70 procent av unionens omkring 450 miljoner invånare ska vaccinera sig.