Parkeringsplatsen där en höggravid kvinna misshandlades i fredags. Foto: Emil Larsson/SVT

Polis: Vi har DNA i ”hijabfallet”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen tror sig ha funnit DNA-spår efter den man som överföll och misshandlade en kvinna i Farsta.

– Vi har DNA-spår och vi tror att det är gärningsmannens, säger Ulf Hoffman, förundersökningsledare vid Söderortspolisen.

Kvinnan upplevde att hon blev angripen på grund av sin klädsel. Enligt polisen råder det inga tvivel om att man kan knyta mannens uttalande till att hon bar hijab.

Fi

– Det här är ett brott mot hennes trosbekännelse och det finns ett starkt hatbrottsmotiv, säger Ulf Hoffman.

Brottet är rubricerat som ”misshandel med hatbrottsmotiv”, vilket innebär en skarpare påföljd. Det innebär också att ärendet prioriteras och påskyndas.

Letar vittnen

Det var i fredags den 16 augusti runt 23-tiden som polisen fick ett samtal om en misshandel på en parkeringsplats i Farsta, söder om Stockholm.

Kvinnan, som är gravid, fördes efter ett inledande förhör till sjukhus med ambulans. Mannen hade dunkat hennes huvud i en bil vilket gjorde att hon svimmade.

– Nu ska vi knacka dörr för att försöka hitta vittnen, säger Ulf Hoffman.

Kunde inte ge signalement

Det ska även hållas kompletterande förhör med kvinnan. Hon kunde inte uppge något signalement då hon under misshandeln var bortvänd från mannen – något som försvårat polisens arbete.

Kvinnan mår efter omständigheterna bra och har fått åka hem. Graviditeten har inte påverkats av misshandeln men hon lider fortfarande av huvudvärk.

DNA-proverna ska skickas till Statens kriminaltekniska Laboratorium (SKL) i Linköping.

Hatbrott i Sverige

Endast 37 procent av alla främlingsfientliga hatbrott polisanmäldes år 2011, enligt Nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet. Av de antireligiösa hatbrotten anmäldes 28 procent och av de homofobiska hatbrotten endast 21 procent.

Av samtliga hatbrottsanmälningar som görs till polisen uppges 72 procent (3 980) ha främlingsfientliga/rasistiska motiv.

Vanligast vid hatbrott är att anmälaren utsatts för olaga hot och ofredande (41 procent). Näst vanligast är våldsbrott (16 procent).

Den vanligaste brottsplatsen är en allmän plats, som en gata, ett torg eller en park (22 procent).

Vid 59 procent av fallen är angriparen en person som är helt okänd för den utsatte.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fi

Mer i ämnet