• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns grupper och arbetsplatser där det finns en destruktiv tystnadskultur”, säger regionpolischefen Micael Säll Lindahl i kvällens agenda. Hör honom kommentera mer i klippet. Foto: SVT

Polischefen om kritiken: ”Finns inte en generell tystnadskultur”

Publicerad

Förtroendet för polisledningen är kraftigt skadat efter skandalerna i polisledningen enligt poliser som SVT Agenda pratat med.

En tredjedel av alla anställda i myndigheten tycker att det finns en tystnadskultur.

– Vi behöver en öppen polismyndighet och det är därför vi jobbar med frågan, svarar Mikael Säll Lindahl, regionpolischef i region Nord.

Ett flertal poliser menar att den senaste tidens turbulens kring polisledningen har satt fingret på ett större problem som finns inom myndigheten. Där tjänster tillsätts via vänskapsband och där en destruktiv tystnadskultur gör att man inte öppet vågar kritisera myndigheten.

– Om det du menar med destruktiv kultur är att det är någonting allmänt spritt och generellt, då menar jag att vi inte har det. Däremot finns det grupper och arbetsplatser där det finns en destruktiv tystnadskultur, säger Mikael Säll Lindahl, regionpolischef i region Nord.

Säll Lindahl säger vidare att polisens egna medarbetarundersökningar visar att 30 procent av personalen tycker att det finns en tystnadskultur på myndighetsnivå.

– Vi behöver en öppen polismyndighet och det är därför vi jobbar med frågan, säger han.

Se intervjun med Mikael Säll Lindahl i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.