– Vet du att någon letar efter dig så gömmer du dig, vilket gör att när du får tillfället i akt att skjuta någon kommer du att göra det även om du är på en allmän plats, säger Christoffer Bohman, polischef i Sollentuna i Stockholm. Foto: SVT

Polisen: Ju grövre en våldshandling är desto mer status

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en gång om dagen skjuts det någonstans i Sverige och allt fler av skjutningarna sker i tätbebyggda områden där oskyldiga lätt kan drabbas.

– Ju grövre en våldshandling är desto mer status är det, sker den publikt kan det också vara högre status, säger Christoffer Bohman, polischef i Sollentuna i Stockholm.

Av de 323 skjutningar som inträffade 2018 var 175 i tätbebyggda områden. Förra året hade den siffran ökat till 220, och fram till sista augusti i år har 141 skjutningar skett i tätort.

– Vet du att någon letar efter dig så gömmer du dig, vilket gör att när du får tillfället i akt att skjuta någon kommer du att göra det även om du är på en allmän plats, säger Christoffer Bohman, polischef i Sollentuna i Stockholm.

Risken att direkt drabbas som utomstående person utan kriminella kopplingar är dock extremt liten, enligt polisen.

– Att man som tredje man ska bli skjuten och dör, är risken extremt liten. Vi har sett händelser av den karaktären, men de är väldigt få.

Christoffer Bohman menar dock att många istället drabbas indirekt.

– Men man kan drabbas på andra sätt genom att det finns i omgivningen. Jag har full förståelse och respekt för den rädsla som  det innebär att ha dessa händelser i sitt närområde.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.