Poliserna som mötte våldet: ”Övermäktig uppgift”

Uppdaterad
Publicerad

Rädsla för liv och stenar som haglade över huvudet. Så beskriver två poliser som närvarade vid de våldsamma upploppen i Linköping respektive Örebro och Rinkeby situationen.

– Hade en kollega fastnat eller ramlat är jag helt säker på att den hade stenats till döds, säger polisen Alexandar Jeremic som arbetade vid insatsen i Örebro och Rinkeby.

Polisen har fått kritik för sitt agerande i samband med senaste veckans upplopp i samband med högerextrema demonstrationer. I en insändare till Corren riktar en polis som arbetade under insatsen i Linköping i torsdags kritik mot den egna ledningen: beslutet att retirera var fel – poliserna på plats ville återvända och hjälpa till. Andra ifrågasätter att denna typen av demonstrationer tillåts att hållas.

”Lämnades åt sitt öde”

– Jag har jobbat som polis i 15 år och aldrig mötts av den här typen av extrema våld, säger Björn Borg, gruppchef för områdespolisen i Motala.

Våldsamma upplopp i Sverige

Han närvarade vid insatsen i Linköping i torsdags och beskriver hur stenar haglade över honom och kollegorna. Bilar sattes i brand och flera poliser skadades. Utifrån händelseförloppet tycker han att beslutet att backa undan var rätt, även om han delar vissa av kollegornas frustration.

– Vi visste inte om alla hunnit ut eller om det fanns kollegor kvar. Dessutom kändes det som att man lämnade området och medborgarna i Skäggetorp åt sitt öde. Men vi satt inte på hela bilden där och då, säger Björn Borg.

Riktat mot polisen

Han förklarar att polisen ofta får höra att man skyddar högerextrema åsikter genom att ge tillstånd till demonstrationer som dessa. De senaste dagarnas händelser ser han dock mer som våldsyttring mot polisen, snarare än en vilja att stå upp för sina åsikter.

– På många platser har inte talaren varit på plats eller visat sig innan det eskalerat och blivit våldsamt. Det ingår i våra arbetsuppgifter att skydda yttrandefriheten och demokratin – det är inte åsikterna vi skyddar. Men det känns onödigt att vi ska riskera våra liv och hälsa för att få göra det. Vi har också familjer och barn att komma hem till efter jobbet, säger han.

Vad skulle behövas göra? 

– Det är ett samhällsproblem som växt under lång tid. Man skulle nog behöva göra ganska många åtgärder utanför polismyndigheten också, även om vi nog får hantera frukten av det nu, säger Björn Borg.

Fler riskerar att skjutas

Under söndagen blossade nya oroligheter upp i Östergötland och flera personer skadades när polisen tvingades skjuta varningsskott. Om upploppen fortsätter riskerar fler demonstranter att bli skjutna, det tror polisen Alexandar Jeremic, som i fredags var på plats och jobbade i både Rinkeby och Örebro. När stenkastarna blev för många tvingades han och hans kollegor att dra sig tillbaka och gömma sig bakom en polisbuss.

– Det var en övermäktig uppgift, de slutade aldrig. Det tog aldrig slut. Hade en kollega fastnat eller ramlat är jag helt säker på att den hade stenats till döds, säger Alexandar Jeremic.

Hör polisen Alexander Jeremic berätta om sina upplevelser vid insatserna i Rinkeby och Örebro i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet