• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kött till försäljning i en köttdisk i Hötorgshallen. Arkivbild. Foto: TT

Politiker nobbar experters krav på köttskatt

Uppdaterad
Publicerad

När SVT Nyheters publik får ställa frågor om klimat på #dinrost är mat och kött ett återkommande tema. Men experternas tankar om köttskatt, säger i princip alla riksdagspartier nej till.

Efter SVT Nyheters satsning på klimatet i vår valsatsning har många i publiken hört av sig med frågor.

SVT Nyheter har tagit emot hundratals frågor och tankar via #dinrost och två områden dominerar, det är flyget och maten – inte minst frågar folk om köttets roll för klimatet. 

Val 2018 – #dinröst

”Upp till var och en”

Men när vi ställer publikens frågor till politikerna är experternas tankar på köttskatt inget partierna förordar. 

”Jag tycker att politiker borde börja beskatta kött på samma sätt som vi har skatt på bensin”, skriver läsaren Calle. 

– Det måste vara upp till var och en vilken mat man skall äta, säger Moderaternas klimatpolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Livsmedelsutsläpp ökar

Livsmedel är ett av de områden där utsläppen ökar. Till skillnad från trafiken, industrin och uppvärmning i våra hem, där utsläppen minskar. 

– Vi behöver minska vår köttkonsumtion, men det finns andra sätt än köttskatt att nå dit, vi har till exempel ingen klimatmärkning av mat idag. säger Socialdemokraternas klimattalesperson, Åsa Westlund, till SVT Nyheter. 

Alla partier ställer mer eller mindre upp bakom principen att ”förorenaren betalar”. Alltså att det som smutsar ner skall kosta extra. Men just på mat finns i dag inget parti som föreslagit ekonomiska styrmedel trots att det förordats från många håll. 

”Praktiskt svårt”

Naturvårdsverket, och Jordbruksverket har länge varit förespråkare för en köttskatt. Eftersom utsläpp av framför allt nötkött är minst 15 kilo koldioxid per kilo kött, så är nötköttskatt det som oftast diskuteras. 

Miljöpartiet menar också att svenskar borde äta mindre kött. Men språkröret Isabella Löwin avfärdar ändå en köttskatt.  

– Nej, vi har inga sådana förslag, det är praktiskt lite svårt. Men på sikt tror jag vi behöver tänka på ekonomiska styrmedel även på vissa livsmedel, säger hon.

Kan få stor påverkan

Om ett normalhushåll på fyra personer byter ut hälften av det nötkött de konsumerar mot annat kött – som kyckling eller fläsk, kan det motsvara att minska bilkörande med 1 500 mil per, enligt forskare på lantbruksuniversitetet SLU.

Därför skulle en köttskatt ge mer resultat än ökade pålagor på fossila bränslen, tror forskarna. 

Många politiker oavsett partifärg talar hellre generellt om att gynna svensk jordbruk, än att peka på enskilda livsmedel som nötkött. 

Forskarna på SLU har beräknat att en skatt på allt nötkött skulle minska köttkonsumtionen med ca 15 procent. Och att det till och med skulle kunna gynna svenskt kött.

En skatt på 25 kronor kilot, skulle göra större skillnad på billigt utländskt kött, enligt SLU-forskaren Sara Säll.

Andra förslag

Alla partier har istället andra förslag för att uppmuntra till sundare matvanor och mer klimatsmarta val av mat. 

– För att fler ska kunna göra smarta matval vill vi istället se obligatorisk ursprungsmärkning på livsmedel, i restauranger och offentliga kök, säger Centrapartiets Rickard Nordin. 

Liberalerna, påpekar att köttkonsumtionen bör minska, men vill hellre satsa på klimatmärkning av livsmedel- inte minst kött. Något många andra partier står bakom. 

– Vi vill ha mer vegetariskt i offentlig sektor, i synnerhet i skolan, säger Vänsterpartiets Jens Holm. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet