Högre elpriser och dyrare bränsle har väckt debatt under vintern men nu kommer prisökningarna på bredare front. Varor och tjänster generellt blir nu dyrare och det gäller också vardagens allra nödvändigaste – maten.
Totalt sett ligger prisökningstakten på mat för närvarande på strax under två procent, på årsbasis. Bedömare som TT pratat med tror att den kan ha fördubblats fram till sommaren i spåren av fördyringar som lantbruket flaggat för.
TT har hämtat ut SCB:s senaste prisstatistik på detaljnivå för att se vad som blivit dyrare och billigare. Uppgifterna är förstås historiska, men ger ändå en fingervisning för hur man kan välja i mataffären för att hålla kostnaderna nere.
Dyrare bröd
Bröd har blivit 7-8 procent dyrare på ett år. Det har också den viktigaste ingrediensen, mjölet. Kött och fisk har också dragit iväg, även om det finns undantag. Färsk lax har på ett år blivit 17 procent dyrare. Sill och potatis ligger stadigt i pris.
Bland frukt och grönt har utvecklingen varit blandad. Blomkål och purjolök har rasat i pris, 15-25 procent, medan citrusfrukter stigit med närmare 20 procent. Salladskål och vitkål har också blivit rejält dyrare.
Bilreparationer dyrare
Den som kan tänka sig te före kaffe kan också spara en slant. Kaffet har på ett år blivit 13 procent dyrare, varav prisuppgången varit extra tydlig senaste månaden. Tebladen kostar inte mer i dag än för ett år sedan.
Vid sidan av maten har det blivit allmänt betydligt dyrare att ha bil, såväl köpa den, både begagnat och nytt, som att tanka den. Även reparationer och besiktning har dragit iväg mycket mer än den allmänna prisuppgången, det sistnämnda kostar 14 procent mer i dag än januari i fjol.
Prisutveckling för några vanliga matvaror
Dyrare:
Grovt bröd, +9 procent
Mjöl, +9
Nötkött, +4
Lammkött, +6
Torsk, +8
Färsk lax, +17
Hårdost, +7
Hushållsmargarin, +8
Päron, +15
Salladskål, +17
Småcitrus, +19
Kaffe, +13
Potatis, +1
Billigare:
Sillkonserv, -1
Äpplen, -6
Bananer, -4
Blomkål, -16
Purjolök, -26
Källa: SCB