Debatten om munskydd fortsätter att rasa. Under onsdagen diskuterades frågan i SVT:s Morgonstudion med anledning av att WHO häromdagen rekommenderade munskydd i alla länder med omfattande smittspridning.
Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet, är kritisk till att Folkhälsomyndigheten inte har någon allmän rekommendation om munskydd på plats.
– Alla verktygen ska ut ur lådan för att stoppa smittspridningen. Jag vill starkt rekommendera att alla använder munskydd i solidaritet med varandra. Naturligtvis ska vi göra det där de är verksamma och det är när vi är i inomhusmiljöer och där människor finns tillsammans, säger han i Morgonstudion.
”Inte en nyckelfråga”
Anders Björkman, professor i infektionsmedicin på Karolinska sjukhuset, tycker att frågan om munskydd har getts för mycket uppmärksamhet.
– Jag tycker inte att den här diskussionen är så produktiv. Jag tycker inte att munskydd är en nyckelfråga. Jag vill samtidigt säga att vi vet att munskydd skyddar framför allt mot att den som är infekterad inte ska sprida smitta och troligen att man kan minska risken att få smitta.
Kritiken mot Folkhälsomyndigheten
Samtidigt säger Anders Björkman att munskydd måste användas rätt, och att det är mycket i det praktiska som måste falla på plats. Och han är kritisk mot bristen på information.
– Jag är enig med Fredrik att det det inte står någonting om det här på på Folkhälsomyndighetens hemsida. Det ska det göra och man ska tala om för svenska folket att det har effekt.
– Men samtidigt får det inte bli som i till exempel USA där man lyfter fram munskydd som nyckelåtgärd. USA är verkligen inget bra exempel i kampen mot covid-19, i själva verket är man sämst i världen just nu.
Klicka här för att se hela samtalet om munskydd i Morgonstudion.