Ekobrottsmyndigheten genomförde under onsdagen en razzia mot Swedbanks huvudkontor. Foto: Anders Wiklund / TT

Swedbank utreds för grovt svindleri

Uppdaterad
Publicerad

Tillslaget mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg utanför Stockholm är avslutat. Förundersökningen mot Swedbank har utvidgats, både vad gäller tidsperiod och en ytterligare brottsmisstanke – grovt svindleri, uppger Ekobrottsmyndigheten.

Förundersökningen som inleddes tidigare mot Swedbank gäller obehörigt röjande av insiderinformation. På onsdagen utökades den till grovt svindleri.

Under utredningens gång har åklagaren och utredare på Finansmarknadskammaren granskat offentliga uttalanden och annan information som lämnats av chefer på Swedbank från den 23 oktober 2018 till och med den 20 februari 2019, uppger Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

Swedbank och penningtvätten

”Information som sammantaget ger en bild av att Swedbank synes ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad banken kände till om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum” säger förundersökningsledare Thomas Langrot i pressmeddelandet.

Den fortsatta utredningen ska visa om det är fråga om ett svindleri och vem eller vilka som i så fall kan hållas ansvariga, uppger Ekobrottsmyndigheten.

Efter dagens polisinsats blev ingen gripen eller delgavs misstanke om brott, rapporterar TT. Swedbank har medverkat vid dagens husrannsakan som nu har avslutats, uppger Thomas Langrot.

”Sagt en sak och känt till en annan”

Uppdrag Gransknings reporter Joachim Dyfvermark tror att misstankarna grundar sig vd:n Birgitte Bonnesens uttalanden sedan penningtvättskandalen kring Danske Bank briserade i höstas. Utåt sett har Swedbank gett bilden av att man inte dras med sådan problematik, när man i själva verket känt till stora brister i kontrollen av penningtvätten.

– Då ska man leda i bevis att hon sagt en sak och känt till en annan och det är väl det som ska prövas, säger Joachim Dyfvermark till SVT Nyheters extrasändning.

Intresseorganisationens Aktiespararnas vd Joacim Olsson beskriver uppgifterna som framkommit som ”chockerande”.

– I grunden finns misstankar om att man vilselett marknaden och att man gett vilseledande information till amerikanska myndigheter. Sammantaget är det väldigt problematiskt. En bank bygger på förtroende och det förtroendet är i rask takt på väg att förbrukas, säger han i Aktuellt.

Joacim Olsson menar att läget för Swedbank är väldigt allvarligt.

– Främsta problemet kortsiktigt är att bankens värde har minskat med 60 miljarder sedan skandalen uppdagades, men långsiktigt står man inför en situation där man ytterst riskerar sitt tillstånd. Då kommer banken inte att finnas längre.

– Därför är det viktigt att de stora ägarna tar sitt ansvar för att rensa upp i banken. Det börjar i ledning och styrelse, säger Joacim Olsson.

Rasade på börsen

Nyheten om razzian fick Swedbanks aktie att rasa ytterligare på börsen. När Stockholmsbörsen stängde under onsdagen hade den tappat nästan tolv procent av sitt värde.

Ekobrottsmyndigheten skriver på Twitter att ”tillslaget genomförs av poliser från EBM:s Finansmarknadskammare på uppdrag av chefsåklagare Thomas Langrot med anledning av den pågående förundersökningen mot Swedbank.”

Ekobrottmyndigheten meddelade på onsdagen via Twitter att ett tillslag gjorts mot Swedbanks huvudkontor. Foto: Skärmdump från Twitter

Storägarna fick förhandsinformation

Razzian har sin bakgrund i att Uppdrag granskning intervjuade Swedbank den 15 februari om misstankar om penningtvätt i Baltikum. Bankens storägare blev informerade om Uppdrag gransknings och SVT Nyheters reportage innan det sändes den 20 februari.

Dagens Nyheter kunde avslöja att bankens 15 största ägare fick information om publiceringen under ett möte måndagen den 18 februari, alltså två dagar före publiceringen. Därmed fick storägarna tillgång till kurspåverkande information före övriga aktieägare och kunde agera utifrån denna.

Ekobrottsmyndigheten inledde då en förundersökning om obehörigt röjande av insiderinformation.

Uppdrag gransknings reportage “Swedbank och amerikanerna” sänds onsdag 27 mars 20.00 i SVT1. Se det redan nu på SVT Play.

Fakta svindleri

Brottsbalken 9 kap § 9:

Den som offentliggör, eller på annat sätt bland allmänheten sprider vilseledande uppgifter för att påverka priset på vara, värdepapper eller någon annan egendom döms för svindleri.

För svindleri döms det också om någon, som medverkar vid bildande av aktiebolag eller annat företag eller som på grund av sin ställning bör ha särskild kännedom om ett företag, uppsåtligen eller av grov oaktsamhet offentliggör eller på annat sätt bland allmänheten eller företagets intressenter sprider vilseledande uppgift som är ägnad att påverka bedömningen av företaget i ekonomiskt hänseende och därigenom medföra skada.

Är brottet som avses i första eller andra stycket grovt, döms för grovt svindleri till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömningen av om brottet är grovt ska det särskilt beaktas om gärningen varit av större omfattning, kunnat medföra avsevärd skada eller på annars varit av särskilt farlig art.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet