Kritiken mot Skolverket var kraftig när de under förra året föreslog att antikens historia skulle plockas bort från grundskolans historieundervisning.
Skolverket fick backa, och när regeringen nu klubbat igenom förändringarna står det klart att antiken stannar kvar. Detsamma gäller för psalmer och nationalsången, som Skolverket ville slopa i ett tidigare förslag.
– I det förslag som nu beslutats om finns till exempel antiken, bibeln, nationalsången och våra nationella minoriteter tydligt med i kursplaner och ämnesplaner, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) under en pressträff.
Skjuts upp ett år
Anledningen till att en del inslag från undervisningen behövde tas bort är för att ge plats åt andra och nya ämnen. Stoffträngsel, alltså att det är för mycket innehåll som ska läras ut på för få timmar, har varit ett problem. I fallet med antiken var motiveringen från Skolverkets sida att ge plats åt mer undervisning om efterkrigstiden.
På grund av coronapandemin kommer den nya kursplanen att införas ett år senare än tidigare planerat. Den kommer att träda i kraft den 1 juli 2021, skriver Sveriges Radio Ekot.
”Pressat regeringen”
Liberalernas skolpolitiska talesperson Roger Haddad kommenterar den nya kursplanen i ett mejl till SVT:
”Antiken och nationalsången blir kvar. Vi var många som kritiserade Skolverkets ursprungliga förslag men de fick backa och de delarna ligger fast. Men för att lösa grundproblemet med stoffträngsel har Liberalerna parallellt med denna översyn drivit på och pressat regeringen som till slut beslutade tidigare under våren och gav uppdrag till Skolverket att föreslå en reviderad timplan, det är ett mycket centralt arbete framåt”, skriver han.