Regeringen vill stärka kunskapsläget kring postcovid och andra tillstånd som kan uppstå efter infektioner. Socialstyrelsen ska ta fram ett nationellt kunskapsstöd, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). Detta ska underlätta för vårdgivare i kommuner och regioner att identifiera postcovid och ge patienterna rätt behandling.
– Får jag ett bättre samlat kunskapsstöd har jag som vårdprofession en bättre möjlighet att ställa rätt diagnos, säger Ankarberg Johansson.
Därtill ska Socialstyrelsen utreda möjligheten att starta ett nationellt kunskapscenter.
Oklart hur många som drabbats
Det är oklart hur många som drabbats av postcovid och hur många som fortfarande har symtom. Även omfattningen ska utredas närmare, säger Jakob Forssmed.
Flera postcovidmottagningar öppnades under pandemin. En del av dem har stängts på senare tid, men Jakob Forssmed kan inte svara på om regeringen kommer att skjuta till pengar till regionerna för att öppna fler mottagningar.
– Vi får förstås återkomma till fler frågor längre fram, säger socialministern.
– Hur vården är organiserad är också ytterst en fråga för regionerna.
Fakta: Postcovid
Postcovid står för ”postinfektiöst tillstånd efter covid-19”. Det är ett samlingsnamn för personer som har kvarvarande symptom efter en infektion. Det kan också handla om patienter med sviter av långvarig behandling inom intensivvården.
Symtomen varierar stort, men kan exempelvis vara svår trötthet och allmänt sämre hälsa. Det kan också handla om allvarligare symtom som störningar i det autonoma nervsystemet, nedsatt lungfunktion eller skador på inre organ.
En patient kan också ha flera symtom. Många symtom är också vanliga vid andra sjukdomar.
Postcovid förekommer hos både personer som haft svår sjukdom och bland dem som haft lindrigt sjukdomsförlopp. Både äldre och yngre drabbas, och även barn.
Källa: Socialstyrelsen