Statsminister Ulf Kristersson (M) säger på en pressträff att Sverige nu går in i en ny fas.
– Sammantaget har vi vunnit över inflationen. Nu kan vi göra saker man inte riktigt kan göra när man kämpar mot inflationen, säger han.
Flygskatten ska slopas helt, enligt regeringens budgetförslag.
– Sverige är beroende av en konkurrenskraftig flygbransch, företag och människor behöver flyget för att kunna transportera sig inte minst inom Sverige, säger Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.
Tidöpartierna räknar med att den avskaffade flygskatten kommer öga flygandet och att det därför finns risk att utsläppen ökar.
– Det är något vi får titta på framåt, säger Lindberg.
Satsningar på infrastruktur och forskning
Höstbudgeten kommer enligt Kristersson innehålla en infrastrukturproposition på nästan 1 200 miljarder kronor, vilket han säger är den största på 15 år.
Trafikverket ska även få 15 miljarder kronor de närmsta tre åren för att kunna lägga på underhåll av vägar och järnvägar.
Regeringen vill också satsa mer på forskning. Om fyra år, 2028, ska 40 miljarder kronor gå till svensk forskning och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) säger att det är den ”största satsningen någonsin”.
En annan nyhet är att man vill avskaffa expertskatten, vilket innebär att det kommer bli billigare för företag att ta in utländsk experthjälp. Arbetsgivaravgiften för enmansföretag som vill ta in högst två anställda ska också sänkas om budgeten röstas igenom.
S: Mycket vi måste granska
Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg menar att det fanns områden som saknades på pressträffen.
– Det är många besked som inte kom idag, säger han och tar bland annat upp att Vattenfall pausar en stor vindkraftspark och att SJ stoppar pendeln mellan Uppsala och Stockholm.
– Det krävs en granskning om dessa förslag verkligen ger ökad tillväxt, fortsätter Damberg.
Hela budgeten presenteras den 20 september.