”Vi har inte haft tillräcklig beredskap”, säger finansmarknads- och bostadsministern till SVT Nyheter. Här berättar han om nya satsningen, och Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt berättar vad han tänker. Foto: David Westling/SVT

Miljardsatsning på bortglömt civilt försvar

Uppdaterad
Publicerad

Att den svenska krisberedskapen inte håller måttet har blivit tydligt, inte minst efter coronapandemin. Nu ska regeringen försöka återuppbygga det svenska civilförsvaret som under åren fallit i glömska:

– Vi har inte varit beredda och inte sett sårbarheter och det är en viktig lärdom, säger Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

Sedan 2018 har blygsamma 429 miljoner kronor investerats men nu satsar regeringen ytterligare 3,8 miljarder kronor fram till år 2025, totalt drygt 4,2 miljarder kronor. 

– Det är uppenbart för alla att det varit problem under pandemin. Vi har inte haft tillräcklig beredskap. Transporter vi var beroende av fungerade inte och vi måste därför se till att vi i fortsättningen har lager för mediciner och utrustning. Nu säkerhetsställer vi att vi kommer att ha tillräcklig beredskap vid kommande kriser säger Per Bolund (MP) till SVT Nyheter.

Bristande beredskap

Satsningen gäller samhällets krisberedskap. Bland annat hälso- och sjukvård, livsmedel, dricksvatten, elektronisk kommunikation och energiförsörjning. Flera statliga utredningar har under åren 2013-2018 kritiserat att det lagts allt mindre resurser på det civila försvaret som till exempel avsaknaden av beredskapslager.

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) publicerade en rapport 2019 där man konstaterade att efter avregleringen av apoteken 2009 så fungerade inte läkemedelsförsörjningen. Men efter Corona-epidemin så inser de flesta politiker att samhällets beredskap varit alltför dålig. En kris kan uppstå även utan krig.

– Nu satsar vi resurser i en nivå som är enligt försvarsberedningens bedömning och det är den största satsningen i modern tid. Nu gör vi rätt och ser till att rusta säger Per Bolund (MP) 

SD: Bra men för sent

Sverigedemokraterna välkomnar satsningen men anser att den borde gjorts tidigare.

– Det är bra att regeringen äntligen tar det på allvar. Det har vi tjatat om i de tio år vi suttit i riksdagen men det är tragikomiskt att det måste ske en pandemi för att de ska förstå säger Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt till SVT Nyheter. 

Samtidigt vänder sig Sverigedemokraterna mot regeringens energipolitik som är en del av det civila försvaret för att man stänger kärnkraftverk. 

– Nästa gång det kommer ett nytt virus så kommer inte lastbilarna fram för det finns inga oljedepåer. Då kan vi inte fylla på lagren och då blir det tomt på både mat och läkemedel. Sen undrar vi hur det hela ska finansieras säger Oscar Sjöstedt.

Finsk förebild

Enligt Per Bolund ska man finansiera det på ett liknande sätt som i Finland.  Där ligger finansieringen utanför statsbudgeten i det man kallar försörjningsberedskapsfonden.

– Där finansieras det av en avgift av de som levererar material och tjänster till det civila försvaret. 

Enligt Miljöpartiets pressavdelning så kommer utgiftsökningen efter 2023 finansieras av avgifter så långt som möjligt. Avgiften kommer att tas ut av både offentliga och privata aktörer. 

Regeringen återkommer med mer detaljer kring detta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.