Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson, finansminister Magdalena Andersson (S) och Centerns ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström under en pressträff om en extra ändringsbudget med anledning av det nya coronaviruset. Foto: Anders Wiklund/TT

Regeringen slopar karensdagen

Uppdaterad
Publicerad

Karensdagen slopas och företag får anstånd med skatteinbetalningar i upp till ett år. Korttidsarbete införs från 1 maj.

Det föreslår regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna i en extra vårändringsbudget i spåren av coronakrisen.

– Vi kommer att lägga detta på riksdagens bord så snart det är möjligt, säger finansminister Magdalena Andersson på en pressträff.

Coronapandemin

Karensdagen slopas från i dag och gäller en och en halv månad framåt. För den enskilde innebär det att man får sjukersättning från första dagen vid frånvaro på grund av sjukdom. Åtgärden bedöms minska risken för smittospridning. Staten står för kostnaden.

Företag får samtidigt anstånd med att betala in arbetsgivaravgift och de anställdas preliminärskatt i upp till ett år, för belopp som motsvarar två månader.

Förslaget om korttidsarbete, ett slags krisavtal för att förhindra stora varsel, föreslås träda i kraft 1 maj.

Staten kompenserar dessutom kommuner och regioner med cirka 1 miljard kronor för de extraordinära åtgärder som behöver vidtas med anledning av coronaviruset.

I runda slängar kostar hela den extra tilläggsbudgeten tre miljarder kronor i ökade statliga utgifter och därtill tiotals miljarder kronor på intäktssidan i form av skatteuppskov.

– Vi förbereder naturligtvis och står beredda att vidta ytterligare åtgärder om det skulle krävas, säger Magdalena Andersson.

Beskedet presenterades på en pressträff tillsammans med Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström, Liberalernas dito Mats Persson och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet