Foto: TT

Regeringskansliet: Då fick statsråden kännedom om Transportstyrelsens IT-skandal

Uppdaterad
Publicerad

Konstitutionsutskottet har krävt svar om turerna kring Transportstyrelsen. Nu redovisar regeringskansliet när statsminister Stefan Löfven och de andra statsråden fick kännedom om säkerhetsbristerna.

Uppgifterna stöder det ministrarna själva tidigare sagt.

I efterdyningarna av IT-säkerhetsskandalen har flera av oppositionens riksdagsledamöter KU-anmält regeringen. Konstitutionsutskottet har begärt svar från regeringen i en rad frågor, och i en skrivelse som lämnades till utskottet på tisdagen redovisar regeringskansliet när de berörda statsråden fick kännedom om outsourcingen och Säpos förundersökning om vårdslöshet med hemlig uppgift.

Den 17 september 2015 informerade Säpo justitiedepartementet om att man hade inlett en tillsyn av Transportstyrelsen, sedan man fått reda på att myndigheten planerade att outsourca bland annat körkortsregistret till utlandet.

IT-skandalen

I september 2015 fick även Anders Ygemans statssekreterare Ann Linde, som i dag är EU- och handelsminister, information om outsourcingen.

LÄS MER: Statsministern: Jag fick information om IT-affären i januari

I januari 2016 fick justitieminister Anders Ygeman övergripande information om outsourcingen av sin statssekreterare Ann Linde, och i mars samma år fick han kännedom om förundersökningen.

Den 9 mars 2016 informerades försvarsminister Peter Hultqvist (S) av sina tjänstemän om att ”problem uppdagats i samband med att Transportstyrelsen hade outsourcat it-tjänster”. Informationen uppges ha varit övergripande och handlat om risker som uppstått beträffande Försvarsmaktens användning av kvalificerade skyddsidentiteter och civilt registrerade fordon. Samtidigt fick Hultqvist kännedom om att Säpo hade inlett en förundersökning.

I december 2016 fick statsrådsberedningen, som ansvarar för att leda och samordna arbetet i regeringskansliet, information om förundersökningen och outsourcingen av Justitiedepartementet.

Den 12 januari 2017 informerades statsminister Stefan Löfven (S) av sin statssekreterare om säkerhetsbristerna. Han fick bland annat reda på att kvalificerade skyddsidentiteter hade riskerat att hamna i orätta händer samt att berörda myndigheter vidtagit skadebegränsade åtgärder. Vid mötet pratade man även om att skilja Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren från sitt uppdrag.

Den 9 januari 2017 fick infrastrukturminister Anna Johansson information av sin statssekreterare om att Maria Ågren misstänktes för brott. Hon tog då initiativ till att skilja Ågren från uppdraget och den 19 januari beslutade regeringen att flytta Ågren till regeringskansliet.

Uppgifterna om när statsråden fick kännedom om säkerhetsbristerna stämmer med vad de tidigare själva uppgett i intervjuer med SVT Nyheter.

LÄS MER: Även Peter Hultqvist kände till IT-skandalen

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet