Det kommer bli billigare att resa från Kronoberg till närliggande län. Foto: TT

Regioner kan behöva dra ner på kollektivtrafiken i höst

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivtrafiken har drabbats av stora intäktsförluster på grund av de åtgärder som behövdes för att minska trängsel under coronapandemin. Nu kan vissa regioner behöva dra ner på trafiken i höst.

– Det är ett jätteproblem. Om regeringen säger att ni måste köra mer, kommer vi säga att vi måste få någon som betalar för det, säger Helena Leufstadius, vd på Svensk kollektivtrafik.

Bransch- och intresseorganisation för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och länstrafikbolagen, Svensk kollektivtrafik, har stått inför stora utmaningar efter coronapandemins start.

I början av pandemin blev det akut personalbrist bland förare. Sen tappades en stor del resenärer för att färre reste kollektivt, för att sen öka trafiken för att undvika trängsel. Det genererade i sin tur stora intäktsförluster för medlemmarna i Svensk kollektivtrafik.

Coronapandemin

Miljardstöd till kollektivtrafiken

På grund av de minskade intäkterna meddelade regeringen i början av juli att man kommer stötta kollektivtrafiken med tre miljarder kronor i öronmärkta resurser. Ett stöd som varje enskild region och kommun får ansöka om på Trafikverket senast i början av oktober.  

– Det är den största specifika satsningen som staten gjort i kollektivtrafiken, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff den 22 juli.

Men trängsel i kollektivtrafiken är inget som kommer tolereras.

– Det är inget vi kommer acceptera, då måste vi agera.

”En samhällsviktig funktion”

Helena Leufstadius, vd på Svensk kollektivtrafik, menar att om en restaurang inte vidtagit de åtgärder som Folkhälsomyndigheten kräver stänger man ner. Men att det funkar inte inom kollektivtrafiken.

– Det är en samhällsviktig funktion för många. Därför kan man inte säga: Blir det trångt kan man inte köra.

Medlemmarnas politiker har redan nu sagt att de kommer behöva dra ner trafiken i höst för att det inte finns pengar.

– Om nu staten går in och säger att vi ska köra mer då kommer nästa fråga: Var ska pengarna komma ifrån? Regionerna har redan förlorat en miljard i månaden. Vilket de har fått kompensation för men de har inte fått in pengarna ännu, säger Leufstadius.

Folkhälsomyndigheten uppgav i samband med tisdagens presskonferens att det pågår samtal om hur rekommendationerna för kollektivtrafiken ska se ut framöver. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet