• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
NFC-chefen Helena Trolläng anmäldes för att ha förtalat en av polisens egna revisorer. Foto: Pontus Lundahl/TT

Revisorer anklagades för ”dold agenda” – nu granskas ärendet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en granskning av anklagelserna i den konflikt som SVT avslöjade i förra veckan, om en intern revisionsrapport som ändrades efter kritik från en hög polischef.

Ändringarna i rapporten ledde till att alla tre revisorer hoppade av från publiceringen.

Samtidigt har en förtalsanmälan mot NFC-chefen Helena Trolläng nu blivit en fråga för rikspolischef Anders Thornberg.

SVT avslöjade i förra veckan att tre erfarna internrevisorer hos polisen vägrat ha med sina namn i en granskningsrapport om den strategiska styrningen av Nationellt forensiskt centrum, NFC, som publicerades strax före jul.

Bakgrunden var att internrevisionschefen ändrat rapporten, och strukit en av rekommendationerna, efter omfattande kritik från NFC-chefen Helena Trolläng. Hon ska bland annat ha anklagat revisorerna för partiskhet och för en ”dold agenda”.

SVT Nyheter granskar

Efter SVT:s publicering har nu branschföreningen Internrevisorernas etiknämnd beslutat att inleda en prövning av uppgifterna. Bakgrunden är, enligt vad SVT erfar, att anklagelserna betecknas som besvärande och riskerar att kasta en skugga över internrevisorernas oberoende.

Polisens internrevisionschef Peter Ambrosson skriver till SVT att han tycker att det är ”konstigt” att nämnden ”agerar uteslutande på uppgifter i media.”

Chefen anklagas för förtal

Anklagelserna om partiskhet ledde till att en av revisorerna i december anmälde Helena Trolläng för förtal, till polisens avdelning för Särskilda utredningar. Anmälan avskrevs snabbt av åklagare, men skickades den 20 december vidare till kansliet för polisens personalansvarsnämnd.

Därifrån kan den komma att skickas vidare till Statens ansvarsnämnd, som prövar disciplinärenden för statens högsta befattningshavare. Beslutet om ärendet ska gå dit fattas enligt kansliet i slutänden av rikspolischef Anders Thornberg, och det är inte givet att så kommer att ske. I de uppmärksammade turerna kring polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf valde Thornberg i två fall att inte låta ärenden från Särskilda utredningar gå vidare.

När det gäller anmälan mot Helena Trolläng så har inget beslut fattats än, uppger kansliet för polisens personalansvarsnämnd.

SVT har via polisens mediecenter frågat Anders Thornberg när han avser att fatta beslut i ärendet.

Internrevisorernas etiknämnd

Föreningen Internrevisorerna är den svenska grenen av den internationella organisationen Institute of Internal Auditors (IIA), och har över 700 medlemmar som jobbar med internrevision, IT-revision, utbildning och säkerhet.

Föreningens etiknämnd bistår med råd kring Internrevisorernas yrkesetiska kod och prövar också om medlemmar handlat i enlighet med koden.

Källa: Internrevisorernas förening, theiia.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet